Schaap verliest oren na hondenaanval, herder doet oproep: “Doe honden aan de lijn!”

Dit schaap overleefde een hondenaanval, maar ze verloor wel beide oren.© gf
Dit schaap overleefde een hondenaanval, maar ze verloor wel beide oren.© gf
Redactie KW

Herder Koen Pille doet een emotionele en dringende oproep om in natuurgebied het Zwin honden aan de leiband te houden. Volgens de herder komen hij en zijn kudde elke dag in gevaar door de dieren. Een van zijn schapen raakte zelfs haar oren en haar gehoor kwijt na een hondenaanval.

“Het Agentschap Natuur en Bos stelt alles in het werk om de natuurbeleving optimaal te garanderen voor de bezoekers van het Zwin natuurgebied en de Nieuwe Internationale Dijk”, aldus Koen Pille. “De begrazing met schapen vormt hiervan een belangrijk deel en vereist dat men zich als bezoeker houdt aan een bepaalde gedragscode.”

“Het is heel simpel: honden aan de lijn, geen zwerfvuil achterlaten en op een rustige manier de natuur beleven. Veel hondenliefhebbers vertikken het echter om de richtlijnen te volgen in onze natuurgebieden met betrekking tot het houden van de hond aan de lijn. Dit is nochtans heel belangrijk voor de bescherming van onze fauna, vogels en eveneens voor de schapen die deze natuurgebieden begrazen.”

Slachtoffers

“Dagelijks word ik als herder geconfronteerd met overtredingen van eigenaars van loslopende honden. Op de bijgevoegde foto een van onze slachtoffers die het gelukkig overleefd heeft maar hierbij beide oren en het gehoor verloren heeft.”

“Daarom een dringende oproep. Als jullie met de hond een wandeling maken in het Zwinnatuurreservaat of op de nieuwe Internationale Dijk graag de hond altijd aan de leiband in de omgeving van de schaapskudde! De dagelijkse problemen die we met loslopende honden ondervinden zijn dikwijls catastrofaal!”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier