S-Plus mag 66 kaarsjes uitblazen

Seniorenvereniging S-Plus mocht zaterdag hun 65-jarig jubileum vieren. © GJZ
Redactie KW

Seniorenvereniging S-Plus mocht met een jaartje uitstel het 65-jarig bestaan vieren. Al die jaren organiseert men activiteiten voor senioren. Men hoopt in de toekomst op hetzelfde elan te kunnen verder gaan.

Normaal kon S-Plus Zwevegem vorig jaar al zijn briljanten jubileum vieren, maar door de ondertussen gekende omstandigheden, werden de festiviteiten een jaartje uitgesteld. De vereniging werd opgericht op 1 mei 1955, vermoedelijk in het toenmalige Volkshuis in Zwevegem. In het verslag van de vergadering toen stond: ‘De vriendenkring van socialistische gepensioneerden, te Zwevegem, wordt gesticht. De stichters zijn: Rommens Gustaaf en Petrus, Callens Gustaaf en Jules, Dhaene Camiel en Verkest Arthur.’

De vereniging had het geluk al die jaren te beschikken over telkens een gemotiveerde bestuursploeg, aangevoerd door achtereenvolgens Marcel Vandekerckhove, Staf Delahousse, Gilbert Cooleman en op vandaag Freddy Vanherpe. Het aanbod aan activiteiten is in die 66 jaar nauwelijks gewijzigd. “In oude verslagen vonden we heel wat activiteiten die op vandaag nog steeds op de kalender staan. Ik denk dan aan een kerstfeest, reizen, kaarten, bingo, bowling, fietsen, koffietafel… Activiteiten die enkel mogelijk zijn met de inzet van heel wat vrijwilligers”, zegt Freddy Vanherpe.

Socialistisch

S-Plus is ook een sociale en solidaire organisatie. In het verleden werd er ook financiële steun verleend aan zusterorganisaties zoals o.a. SVV.

Eén van de hoogtepunten in hun geschiedenis is allicht de toekenning van de titel ‘Koninklijke Vereniging’ door de gouverneur op 1 mei 2005. “Op 6 juni 2005 werd dan ook een groot feest georganiseerd en in het verslag over de evaluatie van dit feest lezen we ‘Feest 50 jaar S Plus. Receptie OK. Toespraak schepen Noël Hoogstoel was socialistisch getint, waarvoor dank. Het menu was uitstekend met aangepaste muziek. Er werd gedanst en de stemming zat er goed in.’ Toch wel komisch want schepen Hoogstoel was van de CD&V”, vertelt Freddy.

Wat de toekomst betreft, is de voorzitter voorzichtig. “Jonge senioren zien het niet altijd zitten om lid te worden. Mijn en toekomstige generaties zeker, zullen eerst en vooral langer moeten werken. Het gevolg hiervan is dat de instroom van jongere leden met een aantal jaren zal worden uitgesteld. Dit betekent ook dat de verwachtingen van die leden anders zullen zijn, dat er andere activiteiten zullen moeten georganiseerd worden… Dit is uiteraard een uitdaging waar alle ouderverenigingen voor staan.” (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.