Rum als link tussenRuiselede en Madagascar

Fanja en haar man Philip Verhelst met de bekroonde Mora Mora Rum. (gf)© gf
Fanja en haar man Philip Verhelst met de bekroonde Mora Mora Rum. (gf)© gf
Wouter Vander Stricht

De Mora Mora Rum, die in Ruiselede wordt gestookt, viel in de prestigieuze, internationale prijzen. Het artisanaal recept is van de hand van Fanny, die uit Madagascar afkomstig is. Samen met haar Belgische echtgenoot perfectioneerden ze het recept. Met succes dus.

De Belgische rum ‘Mora Mora’ kaapte onlangs twee medailles weg op het ‘San Diego Spirits Festival’ in de categorieën ‘beste product’ en ‘beste branding en verpakking’.

Mora Mora werd bedacht door de Belg Philip Verhelst en zijn vrouw Fanja die afkomstig is uit Madagascar. Het recept komt oorspronkelijk van haar grootmoeder. Fanja verfijnde het in haar restaurant aan de Saône in Frankrijk. Mora Mora wordt gemaakt op basis van de traditionele receptuur uit Madagascar met ingrediënten die het eiland wereldberoemd maken, zoals de echte vanille uit Madagascar, amandelen, koffie en appelsienen. Fanja en Philip kregen zoveel positieve reacties op het recept, dat het koppel besloot om het verder te commercialiseren.

Heerlijke nasmaak

Mora Mora is niet zomaar een rum, maar een speciale rumlikeur. De smaak is toegankelijk en bevat extra een zoete toets door de vanille. De combinatie met de koffiebonen zorgt ervoor dat deze rum perfect puur gedronken kan worden en geeft een heerlijke nasmaak. Een zoet en zacht digestief voor na de maaltijd of als aperitief. Door het alcoholpercentage van 32% is Mora Mora een subtiele drank die perfect met enkele blokjes ijs gedronken kan worden voor wie van iets frissers houdt. Perfect voor de winterse (feest)dagen!

De voorkant van de bekroonde fles wordt gesierd door de baobab. Deze heilige boom in Madagascar staat symbool voor oneindig succes. Philip Verhelst: “Mora Mora betekent no stress & chill in Madagascar. We zijn enorm trots dat we deze twee medailles hebben veroverd op dit prestigieuze festival. Het is een enorme erkenning na jaren van finetuning van dit unieke product. Het zal ons zeker helpen in de verdere groei in de Verenigde Staten, al blijft ook de Belgische thuismarkt van cruciaal belang”

Een Antwerpenaar en een dame uit Madagascar die in Frankrijk een restaurant heeft. Hoe werden jullie een koppel?

“Fanja vertoefde met haar zus in Knokke en daar heb ik ze dus ontmoet en een echte coup de foudre beleefd. Ze vertelde me dat ze vlak bij Lyon woonde en gaf aan dat ze me ook wel beter leerde kennen. Diezelfde week ben ik naar daar afgereisd en sindsdien zijn we een koppel en ook gelukkig getrouwd.”

De receptuur werd op punt gezet het restaurant van Fanja, maar hoe kwamen jullie in Ruiselede terecht?

“Fanja maakt haar recept helemaal artisanaal. Om de drank te commercialiseren moet dit echt een stabiel product zijn. Ik contacteerde een aantal stokerijen met de vraag of ze in ons verhaal geloofden en of ze ons konden helpen. Eén sprong er met verve uit. Ik heb een uur met Bas Van Ostaden gebeld en er was meteen een klik tussen ons. Het verhaal van Bas & Hildegard Van Ostaden (The Bassets Craft Distillery) is trouwens heel erg gelijklopend met het onze. Ooit startten zij met Urthel bier als koppel. Tot op heden zijn zij nog altijd onze mentoren en een heel belangrijke partner in ons verhaal.”

Hoe belangrijk zijn de twee prijzen die jullie wegkaapten voor de toekomst van Mora Mora?

“Ten eerste is het natuurlijk heel leuk dat onze Mora Mora door echte kenners wordt gewaardeerd en genomineerd. Verder merkten we bij onze opstart dat de drankenwereld een hele concurrentiële wereld is en door het enorme aanbod staat zeker niet iedereen te springen om dit in zijn gamma op te nemen. Door het winnen van deze prijs, viel plots de eerste weerstand weg en krijgen we dagelijks nieuwe aanvragen van winkels die onze Mora Mora in hun aanbod willen opnemen. Ook al omdat er klanten nu zelf naar komen vragen.”

Heel wat van jullie Belgische verdeelpunten situeren zich in West-Vlaanderen: van Ieper tot Oostende, van De Haan tot Meulebeke. Toeval?

“Onze Mora Mora wordt verdeeld door Signature Wine and Spirits uit Gosselies. Eén van hun commerciële mensen is Geoffrey Lemiengre, broer van Jordi Lemiengre, T2 bij KV Kortrijk. Hij is een echte West-Vlaming die de streek en horeca zeer goed kent en heeft samen met zijn vrouw trouwens ook een horeca zaak (Comodo) op de Grote Markt 27 in Izegem. Hij is één van onze echte ambassadeurs wat maakt dat hij absoluut mee verantwoordelijk is van het succes van Mora Mora in West-Vlaanderen. Het feit dat Fanja en ik elkaar leerden kennen in Knokke maakt ons verhaal toch ook best héél West-Vlaams.”

Mora Mora is in West-Vlaanderen te koop bij

● Domino NV, Bellestraat 55 8950 Heuvelland, www.domino.be

● NV Calinor, Capronstraat 28, 8900 Ieper, www.calinor.be

● Rhumerie Louis, Langestraat 11, 8400 Oostende

● Gin & winestore, Stationstraat 20, De Haan

● Gerni Wijnen, Baronstraat 166, 8870 Izegem

● Plaque & Muselet, Ooigemstraat 12, 8760 Meulebeke

● Rudy Ampe, Elf Juli Singel 10, 8770 Ingelmunster

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.