Ruim 2.000 gele dozen in de koelkast

Alle zorgbehoevenden in Jabbeke krijgen een gele medische doos.© Davy Coghe
Alle zorgbehoevenden in Jabbeke krijgen een gele medische doos.© Davy Coghe
Redactie KW

Het OCMW van Jabbeke koopt maar liefst 2.200 gele dozen aan voor mensen met een zorgprofiel. Die gele dozen, te bewaren in de koelkast, bevatten de belangrijkste medische info van de zorgbehoevende.

OCMW-voorzitter Paul Storme is tevreden dat deze zorgactie ondersteund wordt door het volledige beleid. “Ik ben heel tevreden dat het project over alle fracties gedragen is. Oorspronkelijk was het enkel bedoeld voor de 80-plussers maar op vraag van NV-A hebben wij de leeftijdsgrens verlaagd naar 75 jaar en op voorstel van Vlaams Belang hebben wij ook de personen met een zorgnood toegevoegd.

Dit zijn de mensen die genieten van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, die genieten van onze thuiszorgpremie of recht hebben op minimum 9 punten via het FOD of de VSB. In het totaal gaat het om ongeveer een 2.200 dozen”, zegt Storme. De bedoeling is nu om de gele doos te bestellen met druk en blauwe klever en daarna aan de bewoners te bezorgen. De gele doos bestaat al een tijd in Limburg. Intussen is dit idee ook overgewaaid naar Oost- en West-Vlaanderen en doen onder andere ook Gent , Brugge en Kortrijk al mee.

Meteen op de hoogte

Voor Jabbeke is dit idee gegroeid vanuit de maandelijkse samenkomst met de sociale diensten van de eerstelijnszone. “De gele doos is er om belangrijke medische informatie in op te bergen en deze dan te bewaren in de koelkast. De inwoner krijgt er ook een blauwe sticker bij, die hij aan de binnenkant van de voordeur aanbrengt. Op deze manier kunnen mensen die een interventie doen onmiddellijk zien dat de aanwezige persoon in nood een gele doos heeft en kunnen zij in de koelkast onmiddellijk de belangrijke medische info vinden zoals bloedgroep, medicatie en allergieën”, weet Paul Storme.

“De gemeente zorgt voor de bedeling en er zal uiteraard een begeleidende brief bij zitten met het doel van die gele doos. De informatie komt ook in de gemeentelijke communicatiekanalen en in ons gemeentelijk informatieblad. Het project zal geëvalueerd worden binnen de eerstelijnszone na een periode van twee jaar”, besluit Paul Storme. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier