Rotary Club Torhout-Houtland is bevriend met een Nobelprijswinnaar

De filmvoorstelling heeft op maandag 10 december van 20 tot 22.15 uur in het cultuurcentrum de Brouckere plaats. De toegangsprijs bedraagt 15 euro, een receptie achteraf inbegrepen. De opbrengst gaat integraal naar de vzw Kiekafobee uit Lichtervelde, die zich al jaren inzet voor het Kinderkankerfonds van het UZ Gent.

Voorzitter Els Desmyttere van Rotary Torhout-Houtland en past-districtgouverneur Johan De Leeuw. © Foto JS

Tegen seksueel geweld

Els Desmyttere uit de Margareta van Constantinopelstraat in Torhout is de huidige voorzitter van Rotary Torhout-Houtland. Samen met Johan De Leeuw zet ze haar schouders onder de filmvoorstelling. Het gaat om een aangrijpende documentaire van Thierry Michel over het leven en werk van Denis Mukwege (63). Die Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist is directeur van zijn Panzi-ziekenhuis in Bukavu, de hoofdstad van de Congolose provincie Zuid-Kivu. Hij behandelt er slachtoffers van seksueel geweld, waarvoor hij wereldwijd als een expert beschouwd wordt. Hij ontving al tal van prijzen voor zijn inzet en dit jaar mag hij als kers op de taart de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen.

Johan De Leeuw is in het werkjaar 2010-2011 gouverneur van het Rotary-district 1620 geweest, dat West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen bestrijkt. Nu is hij, naast lid van de Torhoutse Rotary Club, nog altijd voorzitter van de Rotary Foundation, die zich over de sociale projecten van de diverse clubs ontfermt en er ondersteuning aan biedt.

Johan De Leeuw met Nobelprijswinnaar dokter Mukwege.
Johan De Leeuw met Nobelprijswinnaar dokter Mukwege.© JS

“Zo organiseerde ik vorig jaar in januari een congres in Jabbeke, waarnaar ik dokter Mukwege als gastspreker uitgenodigd had”, aldus Johan. “Toen ik hem wou vergoeden voor zijn reis, weigerde hij dat. Hij vroeg integendeel of we iets voor zijn Panzi-ziekenhuis wilden ondernemen, waar er nog een oud röntgenapparaat uit de jaren zestig stond. Of we een digitaal röntgentoestel wilden betalen met de Rotary Foundation? We hebben toegezegd en de nodige 260.000 dollar verzameld. Het toestel werd vorige maand geleverd en dokter Mukwege is er in de wolken mee. We zijn intussen goede vrienden geworden.”

Voor vzw Kiekafobee

Nu de arts de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt voor zijn strijd tegen seksueel geweld in zijn land, besloot Rotary Club Torhout-Houtland daar een activiteit aan te koppelen. Dat is de filmvoorstelling over Mukwege geworden, precies op dezelfde dag waarop de man in Oslo de prestigieuze Nobelprijs overhandigd krijgt.

“Uiteraard richten we ons niet enkel tot de eigen leden en hun familie en vrienden”, zegt Els Desmyttere. “Iedereen is welkom om met het leven en werk van dokter Mukwege kennis te maken en tegelijkertijd via Kiekafobee het Kinderkankerfonds te steunen. We vragen voor een vlot verloop wel om vooraf kaarten te bestellen via filip.devloo@ing.com. We mikken op een volle theaterzaal. Iedereen met een warm hart is op 10 december welkom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.