Ronny De Keyser zwaait af na 43 dienstjaren bij gemeente Middelkerke: “Zou het zo weer opnieuw doen”
43 jaar geleden startte Ronny De Keyser (60) zijn loopbaan bij de gemeente. Niets deed vermoeden dat hij zoveel jaar later diezelfde loopbaan zou stopzetten als een van de werknemers die het langs bij de gemeente heeft gewerkt. Hij begon als arbeider, werd ploegbaas en eindigt nu zijn carrière als logistiek medewerker.
Donderdag 18 februari was de laatste dag waarop Ronny De Keyser inprikte als werknemer van de gemeente Middelkerke. Hij heeft er een carrière van 43 jaar opzitten. “Ik kan het haast niet geloven”, zegt Ronny zelf. “Ik liep school in het VTI van Oostende en volgde er de afdeling draaien en lassen. Nadat ik mijn diploma had behaald kon ik aan de slag in Slijpe. Ze zochten iemand om met de tractor van de gemeente te rijden. Samen met drie kompanen vormde ik een ploeg van vier manschappen en we deden zowat alles in heel Spermalie, van een plafond steken in de sacristie, een muurtje metsen of de schouw schoonmaken tot een straat aanleggen in Schore.”
Bom op het strand
In 1978 moest Ronny zijn dienstplicht vervullen. Tijdens zijn legerdienst deed hij mee aan een examen om vast benoemd te worden bij de gemeente. “Na mijn legerdienst werkte ik nog tot in 1982 in Slijpe. Ik had toen al mijn examen afgelegd voor het rijbewijs C om met de vrachtwagen te rijden en daardoor werd ik overgeplaatst naar Westende, waar ik vaste chauffeur van de vuilniswagen werd. Ik deed dit tot 1994, het jaar dat er een strandkuismachine werd aangekocht door de gemeente. Als zoon van een loonwerker bleek ik de aangewezen man om deze taak op mij te nemen. Tot 2004 heb ik met de machine de Middelkerkse stranden proper gehouden. Dit moest gebeuren volgens de getijden en ‘s nachts als er niemand op het strand was.”
Zijn lange carrière telt heelt wat leuke anekdotes, maar ook spannende momenten. Zo belandde er in 1996 een bom in zijn machine, maar dankzij zijn logische denkwijze slaagde Ronny erin om de machine te laten vastlopen zodat de bom niet tot ontploffing kwam. “Dat zijn van die dingen die je het liefst vlug vergeet, net zoals die keer toen we teerpapier moesten branden op het dak van de school in Slijpe en er een teerketel ontplofte. Er was een klein brandje, maar mijn collega en ikzelf werden met brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis.”
“Gelukkig zijn er ook heel veel mooie herinneringen die me altijd zullen bijblijven. Zoals die keer toen we inkt aan de hoorn van de telefoon hadden aangebracht zodat wie de telefoon opnam voor de rest van de dag rondliep met een blauw oor”, lacht Ronny. “Ik hou prachtige herinneringen over aan mijn collega’s en als ik het opnieuw moest doen, zou ik onmiddellijk weer voor dezelfde job kiezen.”
Opvolging verzekerd
Ronny werd in 2004 ploegbaas en werd in 2007 bevorderd tot logistiek medewerker. “Na zoveel jaren wordt je zo’n beetje de peetvader van de groep, jongeren komen om raad vragen en de oudere generatie komt al eens iets in vertrouwen vertellen”, zegt hij.
In zijn loopbaan werkte hij onder de schepenen Raoul Boeve, Pol Vermander, Janna Opstaele, Johnny Devey, Eddy Van Muysewinkel en Henk Dierendonck. De opvolging bij de gemeente is alvast verzekerd, want zoon Nicolas (27) is ook al enkele jaren actief bij de groendienst. Zijn dochter Jolien (36) zocht het in een andere richting en is apotheekassistent geworden. Ronny is ook gekend als organist en entertainer. “Ik zal nu eindelijk veel tijd hebben om muziek te spelen en samen met mijn vrouw Martine Boutens te genieten van een natuurwandeling of een ritje met de fiets”, besluit hij.
(PB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier