"De prijzen voor bootjestochten zijn jarenlang ongewijzigd gebleven", zegt burgemeester Renaat Landuyt. "Met deze investeringen drong een prijsstijging van 2 euro per tocht zich op. Ik benadruk dat we de extra inkomsten halen bij de toeristen en niet bij de Bruggelingen."

De burgemeester voegt nog toe dat 'in vergelijking met andere Europese toeristische steden 10 euro nog steeds niet veel is voor een rondvaart in deze prachtige stad'.

Daarnaast heeft het stadsbestuur een principieel akkoord met de uitbaters om elektrisch varen op de reien gefaseerd in te voeren en te ondersteunen. De Brugse elektrische 'gondels' zullen iets langer en breder mogen zijn dan hun voorgangers, hetgeen aanpassingen vergt aan de aanlegsteigers van de rederijen Venetië van het Noorden, Coudenys, Stael en De Meulemeester. De stad zal die aanpassingen vergunnen en bekostigen. Voor de uit te voeren elektriciteitswerkzaamheden geldt evenwel een plafond van 5.000 euro per exploitant.

"Ik ben blij dat we dit dossier goed hebben afgehandeld in samenspraak met de bootjesexploitanten en dat we nu volop kunnen inzetten op duurzaam vervoer op onze Brugse reien. Bovendien hebben we de duurtijd van de lopende exploitatievergunningen van 5 naar 10 jaar gebracht, dus tot en met 31 december 2025", aldus Hilde Decleer als bevoegd schepen voor de bootjes.

Het voorstel ligt dinsdag op tafel in de gemeenteraad.

(BELGA)