Rollofeesten met koers, concertjes en unieke verkiezing: “We gaan op zoek naar de nieuwe Belleman of -vrouw van Kortrijk”

Mickel Schepens is voorzitter van de Rollofeesten. (foto EDB) © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De laatste vrijdag en zaterdag van augustus zijn er in Rollegem weer Rollofeesten. “Zoals de feesten gewoonlijk plaatsvinden, kunnen we ze niet organiseren. We waren wel inventief: er staan dit jaar verschillende podia”, stelt voorzitter Mickel Schepens.

Nieuw dit jaar is de Rollokoerse op vrijdagavond. Deze start om 19 uur. “We doen dit in samenwerking met Tombroekkoerse – we werken graag samen met plaatselijke verenigingen – en staan op de kalender van Cycling Vlaanderen. We willen voortaan jaarlijks deze koers voor Elite zonder Contract en Beloften organiseren. De renners moeten onder de 23 jaar zijn. We kozen voor deze leeftijd omdat we in Rollegem met Ramses Debruyne een plaatselijke renner in die leeftijd hebben. Ramses, die bij Lotto Soudal rijdt, staat op de startlijst. Cycling Vlaanderen deed de inschrijvingen.” Aangezien het een criterium is, een volledig afgesloten parcours, mogen er maar 50 deelnemers inschrijven. “In een mum van tijd was alles volzet. Die koersen zijn heel populair. Voor het prijzengeld werkten we samen met lokale handelaars en zochten we sponsoring.” De organisatoren probeerden de Rollegemse horeca te betrekken en er werd gezorgd dat er voorbij de vier cafés gereden wordt. De koers start om 19 uur.

Gevuld programma

De officiële opening van de Rollofeesten kan plaatsvinden, maar iedereen moet zitten. De tent staat op de gebruikelijke plaats naast de kerk op Rollegemplaats. Na de opening en de bekendmaking van de verdienstelijke persoon zijn er openluchtconcertjes waarvoor de Rollofeesten samenwerken met de oc-raad. “Deze vinden plaats op het groot podium.” De bandjes die geprogrammeerd werden zijn A Murder in Mississippi en Het Onderspit met Jan Cappelle, de broer van Wannes. DJ Traktor sluit kort na middernacht af. “Om 1 uur gaan we dicht.”

We willen de marktkramers steunen en laten hen gratis staan

Op zaterdag 28 augustus is er om 11 uur een aperitiefconcert met Les Sacs à Sacs en op dat moment start ook de braderie. Deze blijft doorlopend staan tot 21 uur. “Er rijden geen auto’s meer op en af.” Mickel vertelt dat er al zeker 15 kramen en ook foodtrucks zullen staan. “We willen de marktkramers steunen en laten hen gratis staan.”

Op zaterdagmiddag kan je ook genieten van een barbecue en zijn er ’s namiddags dj-stages aan de Chirolokalen. Voor de kinderen is er gellyball in ’t Bosselke, een leeshoek in de bibliotheek, silent kinderdisco in de binnentuin van het oc en is er kinderanimatie door Chiro Tandem,

Tot ’s avonds komen verschillende groepen op de podia en is er prijsuitreiking van de grote tombola, waar iedereen die een boekje in de bus kreeg aan kan deelnemen door eens langs te komen. “De hoofdprijs is meer dan 1.000 euro waard”, zegt Mickel.

Belleman of -vrouw

Er zijn dit jaar slechts twee dagen Rollofeesten. Op zaterdag wordt wel de nieuwe Belleman of -vrouw van Kortrijk gekozen. “De eerste Belleman werd ooit verkozen op de Folklorefeesten – de voorloper van de Rollofeesten – in Rollegem. Dat was in de jaren tachtig. In hetzelfde decennium werd voor de tweede keer weer een Belleman verkozen op dezelfde feesten. Nu er voor Groot-Kortrijk een nieuwe Belleman moet verkozen worden, vonden we dat dit opnieuw op de Rollofeesten moest gebeuren. We gaan er samen met stad Kortrijk naar op zoek.” De kandidaten worden op zaterdagmiddag voorgesteld en er zijn gedurende de hele namiddag verschillende proeven. Omstreeks 17.15 uur wordt de nieuwe Belleman of -vrouw bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier