Roeselare slikt op enkele uren evenveel water als op hele novembermaand

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op amper twaalf uur tijd is er in Roeselare evenveel neerslag gevallen als in een normale herfstmaand. In totaal kwamen er meer dan 1.200 noodoproepen binnen bij de politie.

Op twaalf uur tijd viel er in Roeselare meer dan 85 liter water per vierkante meter. Dit is evenveel als in een gemiddelde herfstmaand. “De eerste oproepen kregen we binnen omstreeks 16 uur, in totaal kregen brandweer en politie tussen de 1.200 en 1.300 oproepen”, aldus burgemeester Kris Declercq. “Daarbij was het onze eerst prioriteit om de noodvoorzieningen in onze stad te bewaren. Dan hebben we het over het ziekenhuis, maar ook over de elektriciteits- en waterbevoorrading en het bereikbaar houden van invalswegen.”

“De wateroverlast was verspreid over het hele grondgebied Roeselare, maar sommige wijken/buurten kregen het extra hard te verduren. De hele nacht stonden hulpdiensten klaar om in te grijpen. De procedures verlopen vlot. In DIPOD stelden we al snel een kleine 4.000 zandzakjes ter beschikking. Daarna hebben we een oproep gedaan naar het stadspersoneel om vrijwillig te komen helpen. Op een bepaald moment waren er meer dan 100 medewerkers aan de slag, goed voor nog eens 2.000 zandzakjes.”

Er kwamen niet alleen meldingen binnen van wateroverlast, maar ook verschillende brandmeldingen, onder andere in AZ Delta. “Gelukkig was het meestal vals alarm, maar risico’s kun je uiteraard niet nemen.”

“We hebben al heel wat geïnvesteerd in bufferbekkens, maar soms heb je tegen de natuur geen antwoord”

Het crisiscentrum bevond zich in de politiegebouwen in de Kwadestraat. “Experts waren voortdurend op pad om de situatie op te volgen. Aan Waterwegen en Zeekanaal hebben we gevraagd of het water in het kanaal een stuk lager kon, waar ze op ingegaan zijn en de sluis in Ooigem hebben open gezet. Dat scheelde meteen heel wat centimeters.”

Het ging om uitzonderlijke omstandigheden. “We hebben al heel wat geïnvesteerd in bufferbekkens, maar soms heb je tegen de natuur geen antwoord. We gaan dit sowieso evalueren, maar nu gaat onze zorg vooral uit naar de getroffen mensen. Daarom hebben we een noodnummer in het leven geroepen, op 051 26 21 14 kunnen de burgers terecht met al hun vragen. De diensten van de stad staan ook ter beschikking om te helpen bij het opruimwerk. Waar nodig plaatst de stad containers voor het deponeren van beschadigde meubels, elektrische apparaten, enz.”

“We raden de slachtoffers aan om vooral veel foto’s te nemen van de schade en hun brandverzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen van de geleden schade, want de brandverzekering komt in eerste instantie tussen”, aldus de burgemeester nog. “We gaan een aanvraag indienen tot erkenning als ramp.”

Roeselare slikt op enkele uren evenveel water als op hele novembermaand