Roeselaarse Trui Pynket (52) viert Kerst al twaalf jaar in Kenia, met kerstmuts

(gf)
(gf)
Peter Soete

De eindejaarsfeesten zijn niet voor iedere Roeselarenaar dezelfde. Voor Trui Pynket geldt dit zeker, want zij viert al meer dan tien jaar Kerstmis en Nieuwjaar in Kenia waar ze woont en werkt.

Trui Pynket (52) ademt horeca. In een vorig leven kenden velen haar als gedreven kracht bij de Passim-groep en als manager van ’t Vosken. Maar Trui verkaste twaalf jaar geleden definitief naar Kenia, naar het exotische Diani Beach in de buurt van Mombasa. Na een strand- en safarivakantie twintig jaar geleden om alle batterijen weer op te laden, bleek ze het daar zo naar haar zin te hebben dat ze er meerdere keren per jaar terugkeerde en uiteindelijk besloot om er voorgoed te blijven. Nu is Trui er Food and Beverage manager van het mondaine Nomad Beach Bar and Restaurant dat onderdeel is van het aanpalende hotel The Sands at Nomad.

Hoe viert men de eindejaarsfeesten in Kenia?

Trui Pynket : “Zoals overal eigenlijk, misschien zelfs een beetje heviger dan in België in normale tijden. De laatste drie weken van december wordt er in Kenia, en dan vooral bij ons aan de kust, dag en nacht gefeest. Er hangt overal kerstversiering in de winkels, openbare plaatsen en bars en restaurants. Er is heel veel kerstversiering die aanvoelt zoals de jaren 70, maar ik vind dat beetje vintage wel leuk. En ja, we lopen rond met een kerstmuts op ons hoofd, ook al is het 30 graden en een stralende dag ( lacht ). Alle bars zijn open van ’s morgens tot midden in de nacht en de lokale bevolking maakt er één groot feest van. Er zijn beach parties en grote evenementen met bekende dj’s die om tien uur ’s avonds van start gaan en duren tot vier of vijf uur ’s morgens.”

Nu is dat wel enigszins anders?

“Het is een beetje zoals in België, hé. Alle feesten staan op een laag pitje. Hier op Diani Beach zijn alle bars verplicht gesloten en de restaurants moeten om negen uur ’s avonds de deuren sluiten. Er is hier bovendien ook een avondklok vanaf 22 uur tot 4 uur ’s morgens. En die avondklok blijft al zeker tot 3 januari van kracht. De handhaving van de coronamaatregelen wordt zeer streng uitgevoerd. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt meteen gearresteerd en meegenomen door de politie. Bars die een loopje nemen met de regels, moeten onmiddellijk hun licentie afgeven en ze kunnen die nooit meer terugkopen.”

Kunnen jullie eigenlijk nog werken?

“Gelukkig is er het restaurant dat open mag zijn en waar we alcohol mogen verkopen. Normaal maken we in de drie weken durende eindejaarsperiode ons jaar goed, maar nu zal dit ook anders zijn. We zullen met een flinke financiële kater achterblijven. Het ziet er echt niet goed uit voor onze sector, temeer dat er nu ook meer dan tien procent van de geteste mensen positief test op corona. Ik denk dus dat men in Kenia niet snel geneigd zal zijn om de strenge maatregelen terug te draaien.”

“Het is nu wel al van oktober 2019 geleden dat ik in België ben geweest”

Zijn er oplossingen op korte termijn?

“Wij zullen met het eindejaar onze animatie van het restaurant en de beach bar verhuizen naar het hotel. Dat kan misschien voor een beetje sfeer zorgen en we plannen ook om onze service vroeger van start te laten gaan. Er is de avondklok, hé. Maar eigenlijk weten we totaal niet wat ons te wachten staat de komende maanden. Ik moet eerlijk toegeven dat de passie een beetje aan het verminderen is bij mij. Ik werk in de horeca sinds mijn veertiende en het is de eerste keer dat onze sector zo’n grote kopzorgen heeft. Deze epidemie is voor iedereen zeer zwaar, maar de horeca wordt toch ongelooflijk hard getroffen.”

Heb je nooit gedacht om de feestdagen in België door te brengen?

“Neen, de administratieve rompslomp om tijdens deze pandemie een vliegtuig te nemen, is gewoon te groot. Je moet verschillende papieren invullen, stempels hebben en je moet je laten testen in een testcentrum. Het is nu wel al van oktober 2019 geleden dat ik in België ben geweest en dat is toch wel heel lang.”

Wat wens je voor 2021?

“Dat we gezond mogen blijven. In de huidige periode is dat toch wel van toepassing. Ik hoop echt dat we naar een normale wereld terugkeren. En ik zou liefst van al mijn mama, kinderen, zussen en mijn kleinkind volgend jaar live terugzien. Ja, waarom niet in Kenia op een supergrote reünie. En natuurlijk zal ik tijdens de eindejaarsnacht om middernacht een glas champagne drinken. Ik blijf positief in het leven staan.”