Rode Kruis Waregem-Anzegem vraagt steun: “Er komt te weinig binnen om de kosten te dragen”

"We hadden 30.000 euro kunnen ophalen met onze stickeractie, maar raakten amper aan 3.700 euro", aldus voorzitster Isabelle Bouckaert. © PNW
Redactie KW

Het Rode Kruis Waregem-Anzegem zat de afgelopen maanden met de handen in het haar. De coronaveilige stickeractie heeft een fractie van het normale bedrag opgeleverd en net dit jaar investeerde de organisatie in een nieuwe ziekenwagen, naast de gebruikelijke kosten. “We kunnen niet anders dan de Waregemnaar aanschrijven en om steun vragen”, zegt voorzitster Isabelle Bouckaert.

In coronatijden vond de nationale leiding van het Rode Kruis het niet verstandig om een fysieke stickerverkoop langs de wegen te houden. Een alternatieve actie waarbij de stickers via brievenbussen verdeeld werden, liep faliekant af. “Vorig jaar verkocht onze afdeling zo’n 5.700 stickers, dus dit jaar hadden we het doel van 6.000 exemplaren voor ogen. Op die manier zouden we 30.000 euro kunnen ophalen”, begint afdelingshoofd Isabelle Bouckaert het verhaal. “Alleen betwijfel ik dat alle stickers netjes gepost zijn in de Waregemse brievenbussen. Een externe firma deed dat voor alle afdelingen en er kwamen al verschillende klachten.”

Amper evenementen

Een serieuze aderlating is het resultaat. “Terwijl we op zo’n 30.000 euro gerekend hadden, ontvingen we slechts 3.700 euro aan stortingen en vrijblijvende giften. Via een andere, kleinere actie haalden we nog eens 1.300 euro op. Maar dat is gewoonweg te weinig om alle kosten te dragen”, zucht Isabelle.

“Onze andere inkomsten halen we uit preventieve zorgverlening op evenementen. Langs die weg komt er al sinds maart amper nog iets binnen. Geen Waregem Koerse Feesten, geen Parkies in park Baron Casier, geen festivals. Gelukkig mag er weer publiek afzakken naar het Regenboogstadion voor thuiswedstrijden van Essevee en zijn we daar dus nodig.”

Brief in de bus

De financiële middelen zijn broodnodig om de aankoop van nieuw medisch materiaal en uniformen te bekostigen. Ook de nieuwe ambulance van 100.000 euro wordt een grote uitgave. Tijdens de gemeenteraad van juni toonde de stad zich wel al bereid om financieel bij te springen, na een pleidooi van oppositiefractieleider Michiel Vandewalle (N-VA/Open VLD). “Van zodra de vraag binnenkomt, zal dit dossier aangepakt worden, net zoals bij de aankoop van de interventiewagen in 2009”, stelde schepen van Financiën Rik Soens (CD&V) toen. “Binnenkort is onze ziekenwagen er en dan zal ik een aanvraag indienen”, reageert Isabelle.

In de week van 28 september zal iedere inwoner van Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve een brief in de bus krijgen, met daarin een persoonlijke oproep om de afdeling te steunen. “Ik doe dit echt niet graag, maar we kunnen niet anders. Het voelt bijna als bedelen. Toch is het zo belangrijk dat we nu een financieel duwtje in de rug krijgen om onze werking verder te zetten”, besluit Isabelle.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.