De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Geniet van de stevige pompoen-bloemkoolsoep van Rita Hauspie.
Met groentjes van eigen kweek gaat Rita Hauspie graag aan de slag. De rijpe pompoenen in de moestuin waren de aanleiding voor deze herfstige pompoen-bloemkoolsoep. “Het receptje leerde ik in de kookles kennen en het sprak me meteen aan. Ik maak de soep klaar in een snelkookpan, dan hoef je het maar enkele minuten te laten koken. Een ingewikkelde soep is dit niet, maar de smaak is wel heerlijk. Het scheutje Ricard zorgt bovendien voor een feestelijke toets. De basilicumolie kan je toevoegen, maar dat hoeft voor mij niet. Met de geroosterde pompoenpitten heb je al een leuk extraatje op zich.

RECEPT
voor grote pot soep
INGREDIENTEN
– wit van 1 prei
– 2 teentjes look
– 2 wortels
– 300 gr bloemkool
– 300 gr pompoen
– 1200 ml of 3 blokjes groentebouillon
– 2 eetlepels pompoenpitten
– 1 theelepel venkelzaad of enkele druppel Ricard,
– 1 laurierblad
– 2 takjes tijm
– gemalen peper,
– zout
– scheutje olijfolie
– stevige scheut basilicumolie
WERKWIJZE
Was en snij de prei, wortels, bloemkool en pompoen in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn.
Fruit de prei, look en wortels een vijftal minuten in olijfolie. Voeg bloemkool en pompoen toe en laat enkele minuten stoven.
Blus met bouillon. Breng aan de kook en voeg venkelzaad, laurierblad en tijm toe. Zet het vuur laag en laat afgedekt koken voor ongeveer 25 minuten.
Haal de laurier en tijm weg en mix de soep fijn. Kruid bij met peper en zout naar eigen smaak.
Serveer met een scheutje kruidenolie en geroosterde pompoenpitten.