Ringslotroute biedt nieuwe uitdaging voor mountainbikers

De Ringslotroute, de eerste route voor mountainbikers in West-Vlaanderen, heeft er een nieuwe uitdaging bij: een extra stuk onverharde weg.

Peter Maet (links) en voorzitter Dieter Pollet.© MVO
Peter Maet (links) en voorzitter Dieter Pollet.© MVO

Het volledige parcours loopt over een afstand van 52 kilometer. De oorspronkelijke Ringslotroute bedroeg 30 kilometer en liep langs het natuurgebied van domein Cabour. Je kon zo op de mountainbike de oudste duinen van de Belgische kust ontdekken. Nu wordt het totale traject nog gevarieerder en aantrekkelijker. Fietsers ontdekken ook de pittoreske dorpjes Houtem en Leisele.

Lange of korte route

De Ringslotroute loopt voor het grootste gedeelte door het uitgestrekte gebied van De Moeren. In 2012 wordt in het vernieuwde traject een lus geïntegreerd in de Moeren en in het Calmeynbos. Blikvanger in dat uitgestrekte gebied is de recent gerestaureerde Sint-Karelsmolen. In de beruchte Moeren heeft de wind vrij spel en daar kunnen zelfs ervaren fietsers het bijzonder lastig krijgen. De vele profrenners die al deelnamen aan de AG Driedaagse Brugge – De Panne kunnen hierover meespreken. Na 12 km kunnen de fietsers kiezen aan een splitsing: het hele parcours van 52 kilometer afleggen of de kortere route van 36 kilometer. De extra ‘blauwe’ lus van 4 kilometer in het domein van de IWVA (Intercommunale Watermaatschappij) spreekt beslist sportieve fietsers aan.

Mountainbikeclub De Dunekeuntjes, die een 40-tal leden telt, is alvast blij met de uitbreiding van het parcours. Voorzitter Dieter Pollet (45) en bestuurslid Peter Maet (42): “De sportdienst vroeg ons als peter voor de Ringslotroute. Daar zetten we ons graag extra voor in: maandelijks controleren we de pijlen en we melden problemen bij www.routechirurg.be waar ze worden opgevolgd door Westtoer. Het technische parcours van zo’n 5 kilometer door het bos is echt iets voor ons! De nieuwe uitdaging in Adinkerke aan de Molendam zullen we zeker aangaan. Er zal nog een klein stuk door het bos worden vernieuwd, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de gemeente en de IWVA. Wij hebben trouwens zelf ook ideeën voorgeschoteld.”

Het voorbije jaar zijn er voor de Dunekeuntjes helaas heel wat activiteiten en ritten in het water gevallen. “Onze Keunetocht op pinkstermaandag is vorig jaar geannuleerd, maar we hopen echt dat die dit jaar kan doorgaan op 24 mei. Dat is elk jaar een hoogtepunt, met zo’n 1000 deelnemers waarbij zeker 50 vrijwilligers de handen uit de mouwen steken”, zeggen Dieter en Peter.

De officiële startplaats wordt aangegeven met een bord bij de sporthal (Sportlaan 2) in De Panne. Van hieruit vertrekt ook de verbinding met het parcours in Koksijde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.