Rik Lemey (61) uit Tielt overleden na jarenlange ziekte

Rik Lemey is op woensdag 1 april op 61-jarige leeftijd overleden in het AZ Delta van Roeselare. De ex-cafébaas van Dzjing’s leed al vijf jaar aan kanker. Anderhalf jaar geleden nam hij nog afscheid van zijn levenspartner, Guy Ravelingien.

Rik Lemey en Guy Ravelingien baatten samen café Dzjing’s uit. © foto GF

Een guitige, brede glimlach met een melancholische blik in zijn ogen. Een bon vivant die met volle teugen van het leven genoot. Reizen en tafelen. Dat was het lang leven. Samen met zijn levensmakker, Guy Ravelingien die anderhalf jaar geleden onverwacht overleed.

We zullen ons het koppel herinneren als de drijvende krachten achter café Dzjing’s, die in de jaren ’70 tot diep in de jaren ’90 het mooie weer maakte in de Kortrijkstraat. Guy achter de tapkraan, Rik in de keuken waar hij in de potten roerde. En Rik deed dat vol passie, wie herinnert zich die heerlijke (doch pikante) spaghetti niet?

Rik en Guy. Het ‘eerste homokoppel’ van Tielt. Het was geen taboe, zelfs niet in die jaren ’70 toen Rik als leerling een relatie begon met zijn leraar Guy. Het was een bommetje in het katholieke Sint-Jozefscollege maar in de Europastad koelde het zonder al te veel blazen. En dat was ook te danken aan Rik en Guy zelf, hoe zij ermee omsprongen. Discreet. Geen gedoe. “We hebben nooit last gehad van homofobie,” blikte Rik anderhalf jaar geleden nog terug bij het overlijden van Guy. “Nooit zijn onze ruiten ingegooid of onze vensters beklad.”

Guy en Rik waren enorm geliefd. Café Dzjing’s was een tweede thuis voor velen. Maar het horecaleven eiste zijn tol en het koppel trok in 1999 de stekker uit de café. Rik ging herboren aan de slag bij de NMBS als treinbegeleider.

Een schoon leven maar helaas veel te kort

Vijf jaar geleden werd echter kanker vastgesteld bij Rik. “We hebben een schoon leven gehad, helaas veel te kort,” mijmerde Rik in onze krant na het overlijden van zijn soulmate die hem door dik en dun steunde in die harde jaren van de slepende ziekte. “Hij wilde nog zoveel doen…” Rik wilde nog één keer naar Sri Lanka reizen, om er een stukje as van Guy uit te strooien. Ze waren er maar liefst 16 keer samen op reis geweest, waar ze een pleeggezin hielpen.

“Mijn maatje… voor altijd. Maak er een mooie reis van. We spreken af, ooit… ergens…”, zoals Rik het toen zelf zo mooi verwoordde.

Nu zijn ze weer samen. Zeker weten.

Of zoals hij het nu verwoordt op zijn bidprentje:

“Hier ben ik dan maatje… voor altijd. We maken er een mooie reis van. Ik heb het je beloofd, nu blijf ik bij jou.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.