Aardappelen van na de oorlog. Dat recept mag zeker niet ontbreken in het lijstje van Kwizien Jozefien.
Ria Callewaert uit Kortemark houdt ervan om achter de kookpotten te staan : “Vaak kies ik voor klassiekers of probeer ik nieuwe gerechten uit. Recepten die ik tegenkom in een magazine en die me aanspreken, scheur ik uit en test ik dan. De wortel-pastinaaksoep uit deze rubriek was voor mij alvast een topper.”
Het smaakt zoveel beter dan gewoon aardappelen of gewoon puree
Haar eigen recept heeft al een hele geschiedenis achter de rug maar blijft een lekkere klassieker. “Na de oorlog hadden de mensen weinig geld en andere middelen om eten klaar te maken. Aardappelen waren er wel, dus gingen ze daarmee aan de slag”, weet Ria.
Het recept voor ‘aardappelen na de oorlog’ kreeg ze van haar ex-schoonmoeder, die het op haar beurt van haar moeder kreeg. “Het heeft de tand des tijds perfect doorstaan”, vertelt Ria. “Nu nog is iedereen dol op deze speciale soort puree. Als ik het klaarmaak, is de pot gegarandeerd leeg. Het smaakt zoveel beter dan gewoon aardappelen of gewoon puree. Iedereen die ervan proeft, heeft zin in meer.” De puree met corned beef kan je combineren met erwtjes of met appelmoes voor zoetemondjes.

RECEPT
voor twee personen
INGREDIËNTEN
– een sjalot
– een ei
– doosje corned beef
– loskokende aardappelen
– scheutje room
– peper
– zout
– nootmuskaat
– erwtjes en/of appelmoes.
WERKWIJZE
Snipper de sjalot en stoof ze aan. Voeg de corned beef en het ei toe, laat alles even stoven. Kruid alles naar eigen smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een scheutje room toe.
Snij de aardappelen in grove stukken en kook ze. Giet het warme water af. Voeg de aardappelen bij het mengsel met de corned beef en pureer alles.
Serveer met erwtjes of appelmoes.