Rembert Beach is eerste West-Vlaamse beachvolleybalclub

Een aantal spelers tijdens het tornooi op de nieuwe beachvelden samen met de drie bestuurders van Rembert Beach: staande rechts Lore Werbrouck en Rebekka Celis en zittend Liesbet Werbrouck.©Johan Sabbe
Een aantal spelers tijdens het tornooi op de nieuwe beachvelden samen met de drie bestuurders van Rembert Beach: staande rechts Lore Werbrouck en Rebekka Celis en zittend Liesbet Werbrouck.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het beachvolleybal in Torhout, dé sport in opmars, wordt duidelijk niet op los zand gebouwd. Rembert Beach, een samenwerking tussen de lokale volleybalclubs RTH en VKt, is geregistreerd bij Volley Vlaanderen en zo de eerste officiële beachvolleybalclub in onze provincie. Met drie vrouwelijke bestuurders en dankzij de stad drie volwaardige terreinen én een oefenveldje op het stedelijke sportstadion.

De drie dames die het voortouw hebben genomen, zijn voorzitter Liesbet Werbrouck, haar zus en secretaris Lore Werbrouck en financieel verantwoordelijke Rebekka Celis. Het trio wordt bijgestaan door acht bestuursleden en trainers van Rembert Torhout Heren en het VKt, de twee clubs die net in tijden van afstand houden dichter naar elkaar toe zijn gegroeid.

“Uiteraard staan we met Rembert Beach ook open voor wie geen connecties heeft met een van de twee bestaande volleybalverenigingen”, zegt Liesbet. “We vormen een aparte club met een apart stamnummer. Nu nog een feitelijke vereniging, maar op termijn een vzw. Iedereen is bij ons welkom. Leeftijd en niveau spelen geen rol. We bieden initiatie aan voor kinderen vanaf het tweede leerjaar van de basisschool.”

De netten zijn vlot in hoogte verstelbaar

Een jaar geleden legde het stadsbestuur op aandringen van volleybalminnend Torhout een eerste beachvolleybalveld aan op het sportstadion Benny Vansteelant. Snel bleek die accommodatie niet te volstaan en dus werden er zopas, net naast de tribune, samen op één zandvlakte nog twee extra terreinen gelegd, plus een kleiner oefenveldje. Een tennisveld werd ervoor opgeofferd.

“We zijn heel blij met de extra velden”, aldus Liesbet. “Anders konden we met Rembert Beach niet vooruit. Vorige vrijdag en zaterdag hebben we al een eerste tornooitje met een 70-tal deelnemers georganiseerd. Het regende af en toe, maar niemand klaagde over die buien. Integendeel, je zag het plezier van het sporten van de gezichten druppen. In principe kan beachvolleybal in zowat alle omstandigheden plaatsvinden. Het tornooi was een manier om te tonen dat sport meer dan ooit belangrijk is en dat je binnen het beperkte coronakader en de grenzen die er zijn, toch organisaties op poten kunt zetten. Maar dat vergt uiteraard tijd en inspanning.”

We hebben 3.600 zandzakken van 10 kilo versleurd

“Voor wat het realiseren van de extra accommodatie betreft, zijn we zeer te spreken over de samenwerking met het stadsbestuur, de stedelijke sportdienst en de Raad van Sportambassadeurs. We hebben met spelers, trainers en bestuursleden ook zelf ons deel gedaan. Om de nieuwe terreinen af te bakenen, hebben we 3.600 zandzakken van 10 kilogram versleurd. Met vereende krachten was de klus in twee avonden geklaard. Het is nu wachten op de nieuwe palen en netsystemen. Er werd gekozen voor heel kwalitatieve netten die vlot in de hoogte verstelbaar zijn, zodat ook beachtennis en beachvoetbal kunnen. We vinden het super belangrijk dat de netten voor iedereen perfect op de juiste hoogte gespannen zullen worden. Voorlopig beredderen we ons met wat oudere netten.”

“Goed nieuws is dat het aantal leden van Rembert Beach opgelopen is tot zo’n 125. We popelen van ongeduld om te tonen hoever we op competitieniveau staan.”

Voorlopig geen drainage van de velden

Aanvankelijk had schepen van Sport Rita Dewulf gezegd dat de nieuwe velden gedraineerd zouden worden, maar dat is niet gebeurd. “Er zijn wel gaten in de kunststofbodem gemaakt, zodat het water kan doorsijpelen”, aldus de schepen. “Het zand ligt bovendien een halve meter hoog en dat grote volume zal niet snel verzadigd geraken. De korrelgrootte van het zand is niet te fijn, waardoor het niet direct wegwaait, maar ook niet te grof, waardoor het vlot water doorlaat. Over enkele jaren willen we het masterplan Sport uitvoeren en zullen we de nu voorlopige beachvolleybalvelden een definitieve plaats geven. Dan zullen we wellicht wél voor drainage opteren.”

De extra velden kosten een kleine 37.000 euro, waarvan ruim 24.000 euro voor het zand. Over een maand zouden de nieuwe netten en palen geleverd moeten zijn.

Patrick Bostoen, voorzitter van de Raad van Sportambassadeurs, is heel lovend over het project. “Dat het technisch nog niet perfect is, is geen ramp”, zegt hij. “We hebben dit dossier 100% positief geadviseerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier