‘Raad de karikatuur’ in Wervik

De deelnemende kappers en kapstsers bij de banner ‘Wall of Kwaffeurs’ in Wervik (foto LV)
De deelnemende kappers en kapstsers bij de banner ‘Wall of Kwaffeurs’ in Wervik (foto LV)
Redactie KW

Dertien kappers en kapsters uit Wervik blijven tijdens de gedwongen sluiting niet bij de pakken zitten en organiseren een wedstrijd. Naast het kunstwerk The Kiss op de Steenakker staat een opvallende banner, de ‘Wall of Kwaffeurs’. Daarop staan karikaturen van de kappers, getekend door Sharon Braye. Wie tien kappers juist raadt, maakt kans op een prijs. De wedstrijd loopt tot eind februari.

Het idee voor de wedstrijd komt van kapper Regis Wyckaert uit de Duivenstraat. “We willen tonen dat we er nog zijn, dat we nog bestaan en verlangen naar onze klanten. Niet iedereen doet mee maar dat vinden we niet belangrijk”, klinkt het.

“Normaliter leven we mee met onze klanten naar de eindejaarsfeesten toe en dat moesten we nu allemaal missen. Met deze wedstrijd laten we iets horen van ons. De wedstrijd kadert ook in de oproep ‘koop lokaal’. Eigenlijk had ik al een banner voor de eindejaarsfeesten laten maken, maar die hebben we dus moeten aanpassen nadat we besloten een wedstrijd te organiseren.”

Sharon Braye

De kappers en kapsters kwamen terecht bij Sharon Braye (27) die wat karikaturen betreft al behoorlijk veel referenties telt. “Het is eens wat anders dan portretten van dieren tekenen”, lacht ze. “Mijn taak bestond erin de deelnemende kappers en kapsters in een grappige karikatuur te gieten. Ik vind dit een tof initiatief in deze donkere tijden. De mensen zullen eens kunnen lachen met de karikaturen en er ook nog iets mee winnen. De opdracht kreeg ik een paar dagen voor Kerstmis. Iedereen stuurde een foto door en op basis daarvan ging ik aan het werk. Het ging echt wel vlot. In een tweetal dagen was het allemaal klaar.

Ik ben de kappers en kapsters zeer dankbaar dat ik deze opdracht kreeg. Het was een geestige samenwerking. Het is al de tweede keer dat ik iets mag doen voor de plaatselijke handelaars.”

Lang geleden, op de Dag van de Klant, hield Sharon in de Sint-Janskapel een tentoonstelling met karikaturen van lokale zelfstandigen. “Ik hoop dat er binnen enkele maanden weer kunstmarkten kunnen doorgaan”, zegt Sharon. “Ik kijk er wel naar uit om daar te zitten tekenen. In de eindejaarsperiode kreeg ik gelukkig wel enkele bestellingen voor bijvoorbeeld een geschenk. Soms vraagt er ook iemand een karikatuur voor een verjaardag.”

Prijzen winnen

De stad steunde het mooie initiatief met 250 euro. Daarmee werd de banner betaald en zijn er vijf Wervikbonnen van 25 euro te winnen. Elke deelnemer zorgt eveneens voor een verzorgingspakket ter waarde van 30 euro. De keuze voor de plaatsing van de banner op de Steenakker is heel bewust omwille van veel passage.

Iedereen kan deelnemen aan de wedstrijd. Het opzet is om de karikaturen te linken aan de juiste kappers. Elke karikatuur heeft een nummer. De antwoorden kunnen per e-mail worden doorgestuurd of op een briefje worden geschreven en in de brievenbus van een van de deelnemende kappers gestopt. Het is in elk geval belangrijk om je contactgegevens te vermelden, zodat men je kan laten winnen of je een prijs gewonnen hebt. Potentiële winnaars moeten minimaal tien goede antwoorden hebben. Deze inzendingen worden in een pot gedaan en halfweg maart vindt de trekking plaats.

Frustratie

De kapsters en kappers hopen alvast om begin maart weer aan het werk te mogen gaan. “We zijn al veel te lang gesloten”, zegt Regis. “Veel klanten begrijpen het niet. Als we weer aan de slag mogen, dan gaan we des te gemotiveerder zijn.” De kapsalons net over de grens in bijvoorbeeld Wervicq-Sud en Bousbecque zijn wel open en sommige Wervikanen trekken daarheen. “Dat is voor ons frustrerend, terwijl in ons land de maatregelen qua contactberoepen niet rechtlijnig zijn”, reageert Sarah Morlion van Heads Up in de Motestraat. (EDB)

Iedereen mag deelnemen aan de ludieke wedstrijd van de Wervikse kappers. Stuur je antwoorden op naar werviksekwaffeurs@gmail.com of schrijf ze op een briefje en deponeer dat in de brievenbus van een deelnemende kapper. De wedstrijd loopt tot eind februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier