Provinciedomein De Gavers breidt uit met 17 hectare

Redactie KW

Provinciaal Domein De Gavers in Harelbeke kan terugkijken op een goed jaar. Exacte bezoekerscijfers zijn er niet voor 2020, maar Covid-19 zorgde voor meer wandelaars en fietsers in zowel voor- als najaar. Maar 2021 wordt hét jaar van De Gavers: er komt nog eens 17 hectare bij.

Een bezoekersenquête van Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme, wees uit dat De Gavers goed zijn voor 800.000 bezoekers per jaar. “Exacte bezoekerscijfers voor 2020 zijn er niet. Er was geen constante bezoekersmonitoring, maar de coronacrisis heeft zeker gezorgd voor meer wandelaars en fietsers in zowel voor- als najaar”, zegt Sandro Delaere van de dienst communicatie van de Provincie. “Door de verplichte sluiting of de beperking van plaatsen scoorden watersporten, zwemmen en de speelpleinen minder.”

Toch zijn de cijfers van de coronaveilige activiteiten goed. Aan ‘Ik zomer West-Vlaams’ namen in totaal 8.925 bezoekers deel, waarvan 4.852 zwemmers en 1.369 kajakkers. De resterende cijfers zijn van activiteiten zoals het hindernis- en touwsparcours, de zomerzoektocht, de deathride en de natuurwandelingen. In de herfst- en kerstvakantie was het erg druk met de zoektocht ‘Vlieg eens door de Gavers’, ‘Putteke winter’ en ‘Beestige winterwandeling’. Op die manier was er ook in het najaar extra beleving in De Gavers”, zegt Sandro Delaere.

Grootste groengebied in regio

In samenspraak met Harelbeke en Deerlijk werkt de provincie aan de verdere versterking van de groenpool De Gavers.

“In 2020 kwamen er 5 hectare bij voor de uitbreiding van de Natuur- en Milieu-educatiezone. In 2021 komt er nog eens 17 hectare bij. Met de nieuwe uitbreidingen wordt het provinciedomein in totaal 212 hectaren groot. Het wordt daarmee het grootste groengebied van de grote regio”, aldus Sandro.

Uitbreiden houdt ook groenaanleg in. De groenbrigade zaaide 1 hectare inheemse bloemenmengsels in, in nieuwe NME-zone en plantte 8.000 bloembollen ter hoogte van de parking. Dit jaar worden 2.500 bomen op 0,6 ha geplant in de NME-zone, later volgen nog eens 1.750 bomen of 0,4 ha.

Bezoekers laten ook afval achter. “Er was niet meer afval en vervuiling dan andere jaren, al blijft er, ondanks de vuilnisbakken, wel nog aanzienlijk wat zwerfvuil slingeren langs de paden. In de zwemzone en de ligweide was er door de tijdelijke sluiting en het reservatiesysteem wel aanzienlijk minder afval. De groendienst van de Provincie ruimt toch op jaarbasis een paar ton zwerfvuil op. Opvallend dit jaar was dat er heel wat mondmaskers werden gevonden.”

De Provincie West-Vlaanderen geeft geen gas-boetes. Het domein valt onder het provinciaal reglement. “We werken uiteraard goed samen met PZ Gavers” weet Sandro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.