Provincie buigt zich in november over Kortrijks moskeedossier, Vlaams Belang overweegt nieuwe betoging

Olaf Verhaeghe

Op 23 november vindt in Brugge een hoorzitting plaats over de moskeeplannen in Kortrijk. Vlaams Belang had meteen na het verlenen van de omgevingsvergunning door de stad Kortrijk beroep aangetekend bij de deputatie. Op een beslissing van de Provincie West-Vlaanderen blijft het wachten tot eind december, maar Vlaams Belang kondigt wel al aan opnieuw op straat te willen komen tegen de plannen van de moslimvereniging Atakwa.

Het moskeedossier in Kortrijk loopt al enkele jaren. In 2015 kondigde vzw Atakwa aan het winkelpand van de voormalige Bio-Planet langs de Brugsesteenweg te hebben aangekocht. De reden: het huidige onderkomen in de Stasegemsestraat is te klein voor de moslimgemeenschap. Pas begin dit jaar dient Atakwa effectief een vergunningsaanvraag in om het gebouw om te bouwen tot een religieus en cultureel centrum. Die vergunning werd in juni onder voorwaarden toegekend door het Kortrijkse stadsbestuur, Atakwa-woordvoerder Yassin El Attar spreekt over ‘een belangrijke stap in de goede richting’.

Beroep

Dat is niet naar de zin van Vlaams Belang, al langer notoir tegenstander van de moskeeplannen langs de Brugsesteenweg. Nagenoeg meteen tekent de partij van lokaal kopstuk Wouter Vermeersch beroep aan bij de provincie tegen het verlenen van de vergunning. “Het stadsbestuur is over deze moskee rechter en betrokken partij tegelijk”, klinkt het. “Uiteraard aarzelen wij geen seconde. We hebben altijd beloofd om juridisch alles uit de kast te halen om dit waanzinnige project tegen te houden.” Eerder stoomde Vlaams Belang ook al ettelijke honderden bezwaarschriften klaar én werd in 2018 een protestactie en betoging gehouden in de buurt van de oude Bio-Planet.

Op vrijdag 27 augustus werd het beroep van Vlaams Belang ontvankelijk verklaard door de deputatie van de provincie. Dat betekent dat die deputatie nu 120 dagen heeft om een beslissing te nemen in het dossier. “Op 23 november van dit jaar vindt een hoorzitting plaats in het Provinciehuis in Brugge”, aldus Wouter Vermeersch. “Momenteel worden alle nodige adviezen ingewonnen zodat de provinciale omgevingsambtenaar zijn verslag kan maken. Op een beslissing van de deputatie is het naar alle waarschijnlijkheid wachten tot eind december.”

Nieuwe betoging

Tot die tijd blijft Vlaams Belang niet stilzittend wachten. Ook nu overweegt de partij om een betoging tegen wat zij ‘de grootste moskee van Vlaanderen’ noemen. “In mei 2018 kwamen al meer dan 400 mensen, vooral buurtbewoners met de steun van militanten van Vlaams Belang en Voorpost op straat”, zegt Vermeersch. “Ook nu bekijken we de mogelijkheden om een nieuwe betoging te organiseren. Als het aan Vlaams Belang ligt, komt daar geen moskee en wij zullen daar kosten noch moeite voor sparen. De buurt en de Kortrijkzanen kunnen blijven op ons rekenen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier