Pak bezwaarschriften tegen nieuwe moskee in Brugsesteenweg Kortrijk

De nieuwe moskee zou er zo uit zien als alles volgens plan verloopt.© gf
De nieuwe moskee zou er zo uit zien als alles volgens plan verloopt.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Hoeveel mensen er precies een bezwaarschrift hebben ingediend tegen de bouw van een nieuwe moskee in de Brugsesteenweg in Kortrijk, is nog niet duidelijk. De deadline lag op vorige week zondag, maar bij het ter perse gaan waren de resultaten nog niet bekend. Dat het er heel wat zullen zijn, is wel al duidelijk.

“Omdat we bezwaarschriften zowel digitaal als op papier aanvaarden, duurt het even om ze te tellen”, klinkt het in het stadhuis. Maar dat het er heel wat zullen zijn, is nu al duidelijk.

Gemeenteraadsleden Wouter Vermeersch en Carmen Ryheul (Vlaams Belang) gingen er vorige week al 89 afgeven op het stadhuis. Volgens het duo is er in de buurt geen draagkracht voor het project.

“Er is een hele pak bezwaarschriften ingediend”, bevestigt Wouter Vermeersch. De partij spoorde mensen actief aan om een bezwaarschrift in te dienen. Hoeveel van die klachten ook effectief van buurtbewoners van de geplande moskee komen, is nog niet duidelijk.

Voormalig winkelpand

Jaren nadat de verhuizing van de Kortrijkse moskee Atakwa naar de Brugsesteenweg werd aangekondigd, diende de moslimgemeenschap vorige maand een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in. Atakwa wil het voormalige winkelpand van Bio-Planet ombouwen tot een ‘veelzijdig religieus en cultureel centrum’.

Een online infosessie moest de buurtbewoners mee aan boord krijgen, maar dat lijkt dus maar deels gelukt te zijn. Het totale aantal bezwaarschriften wordt wellicht pas volgende week bekendgemaakt. “En uiteraard zullen we die allemaal bekijken en beoordelen”, luidt het in het stadhuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.