Project O.666 in Hendrik Baelskaai komt in stroomversnelling

Lore Provoost en haar zoontje Abel op de plek waar straks groenten worden gekweekt. © GLO
Gillian Lowyck

Oostendenaars met groene vingers zonder eigen tuin hebben er binnenkort weer een extra plekje bij om naar hartenlust groenten en fruit te kweken. In O.666 gaat op zaterdag 11 januari de Liefkemoestuin van start, een nieuwe samentuin waar het ecologische en afvalvrije centraal staat. Dat afvalvrije wordt doorgetrokken over de hele site. “Het circulaire staat centraal in O.666 en zero waste is dan ook een logisch gevolg.”

O.666 zag al enkele jaren geleden het levenslicht, maar het project kwam de laatste maanden in een stroomversnelling terecht. In april 2020 zou alles op volle krachten moeten draaien.

Samentuin

Het gebouw aan de Hendrik Baelskaai 27, de voormalige visserijcoöperatie, stond al enkele jaren leeg en kreeg in 2017 met O.666 een tijdelijke invulling. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is de eigenaar en stelt het gebouw tijdelijk ter beschikking van tal van Oostendse organisaties en stakeholders die er een thuishaven vinden: Arktos, FMDO, !Drops, kleinVerhaal, Koest! van Yannick Dumarey, Proper Strand Lopers, Push Skate Academy, Tomates Crevettes en ZANDZAND. Netwerken, samenwerken, ontmoeten, verbinden, creëren en innoveren staan er centraal.

Er is nood aan een dergelijke plek in de buurt – Lore Provoost

Lore Provoost is de coördinator van de gloednieuwe Kantino.666, de ontmoetingsplaats van O.666 die elke vrijdagavond opent, Op vrijdag is er meestal een optreden, van beginnende of zelfs al iets bekendere bands. “Zo staat deze zomer Rudy Trouvé (voormalig gitarist bij dEUS, red.) samen met onder andere Stef Kamil Carlens op de Kantino-affiche. Ook zijn er elke maand exposities van lokale kunstenaars. Binnenkort komt visser en fotograaf Pedro Rappé zijn foto’s tentoonstellen. Op termijn wil Kantino.666 elke weekdag open zijn als coworkingplek in de haven.”

Lore staat ook mee in voor de opstart van de samentuin. “Achteraan het gebouw ligt een braakliggend stuk grond”, vertelt ze. “Daar starten we binnenkort met een tuin. De bodem was er zwaar vervuild, maar OVAM heeft die gesaneerd.”

Bijen

De tuin, die de naam Liefkemoestuin kreeg – naar de Liefkemoresstraat achter de hoek genoemd – wordt een samentuin. “Dat betekent dat alles wat we er zullen kweken gemeenschappelijk is”, legt Lore uit. “In tegenstelling tot traditionele volkstuintjes, waar elk zijn of haar eigen perceeltje bewerkt. De oogst is gemeenschappelijk en wordt ook zo verdeeld onder de tuiniers. Voorlopig is de tuin elke tweede zaterdag en vierde zondag van de maand open. Wie dat wil kan mee komen tuinieren of gewoon de handen uit de mouwen steken. Vanaf het voorjaar gaan we dan meer werkmomenten organiseren.”

In de Liefkemoestuin komt er meer dan enkel groenten. “Onze opslagruimte is beperkt”, gaat Lore verder. “Daarom werken we met zeecontainers, waar we een terras bovenop zullen maken. Verder komt er een skatebowl, een geodetische serre waar we tal van plantjes kunnen voorkweken en een ligweide. In het eerste jaar komt er een bijenhotel en nadien zal er ook ruimte voorzien worden voor bijenkasten. Om de bijen van genoeg voedsel te voorzien, zaaien we alle borders en de achterliggende weide in met veldbloemen.”

De kantine van O.666.
De kantine van O.666.© GLO

Omdat in O.666 circulair ondernemen centraal staat, krijgt de tuin ook een kippenren. “We willen het hele gebouw zero waste maken, afvalvrij dus. Dat is inderdaad niet altijd even gemakkelijk, maar als je eens goed nadenkt en naar alternatieven zoekt kom je er wel. Het doel is voorlopig om in de Kantino geen vuilniszak met restafval te hebben. Voedselresten kunnen dus op termijn naar de kippen gaan of op onze composthoop. Momenteel lukt het wel om de kantine afvalvrij te houden. We kopen veel aan in de verpakkingsvrije winkel Modest, zoals koffie en thee. Ook melk en suiker komen in een herbruikbare verpakking. Het enige waar ik voorlopig nog geen alternatief voor heb, zijn chipszakken en het aluminium omhulsel van theelichtjes.”

Buurtbewoners

Het afvalvrije komt overal in het gebouw terug. Zo komen er binnenkort ateliers hout, metaal en kunststof, waar ondernemers en burgerinitiatieven aan de slag kunnen met afval en zo nieuwe producten fabriceren. Boven is er al een muziekstudio en komt er ook een plek voor keramiek, textiel en een zeefdrukatelier. Er zal ook een co-workingspace ingericht worden. “Tegen april van 2020 moeten de verbouwingen af zijn en zal alles echt van start gaan”, zegt Lore.

Met de tuin richt O.666 zich vooral tot buurtbewoners. “Maar iedereen is welkom. We merken wel, zeker met de kantine nu, dat er nood is aan een dergelijke plek in de buurt.” De tuin wordt gefinancierd met een subsidie van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Wie wil meewerken aan de samentuin Liefkemoestuin, kan op zaterdag 11 januari meehelpen op de eerste werkdag van 11 tot 16 uur. Op de planning staat onder meer de verhoogde bakken timmeren en het afbakenen van de groentebedden. Meer info via lore@o666.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier