Prof. Heidi Declercq bekroond voor refabriceren menselijk weefsel: “Dit idee zou een doorbraak in de biomedische wereld kunnen forceren”
Professor Heidi Declercq van de KULAK, de Kortrijkse afdeling van de KU Leuven, werd onlangs door de KAGB gelauwerd voor haar innovatief onderzoek naar de biofabricatie van menselijk weefsel. Dergelijke menselijke weefsels kunnen gebruikt worden om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen of bepaalde ziektes beter op te sporen.
Officieel werd Declercq bekroond voor onderzoek naar biofabricatie van biomimetische en gevasculariseerde weefsels voor organ-on-a-chip-toepassingen. In mensentaal: biologisch weefsel ontwikkelen dat gebruikt kan worden in het menselijk lichaam. “Op korte termijn kunnen deze mini-weefseltjes gebruikt worden voor organ-on-a-chip-systemen en zo leiden tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, inzicht in bepaalde ziektes. Op lange termijn zouden deze substituten voor de vervanging van defecte weefsels of organen kunnen zorgen”, legt Declercq uit. “Dit idee zou een doorbraak in biomedische wereld kunnen forceren. Zo zouden er aan de hand van dit systeem op termijn ook nieuwe spier- of hartweefsels ontwikkeld kunnen worden. Zo kunnen we het testen van geneesmiddelen op dieren ook verminderen”
Twee jaar uitstel
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) reikt jaarlijks een aantal prijzen uit om het wetenschappelijk onderzoek in ons land naar een hoger niveau te tillen. Het onderzoek van professor Declercq werd twee jaar geleden al bekroond door het KAGB, maar Declercq kon de prijs pas eind vorige maand officieel in ontvangst nemen.
In toekomst zouden we zo het testen van genees- middelen op dieren kunnen verminderen
“Ik was verrast door de feestelijke stemming, de mooie omgeving van het Paleis der Academiën, de plechtige uitreiking van de medaille en het ondertekenen van het boek. Het was eveneens aangenaam om te kunnen spreken met de andere wetenschappers die een prijs hadden gewonnen. Ook onze decaan van de faculteit Geneeskunde, KU Leuven, was aanwezig, waardoor deze bekroning toch zeker heel bijzonder aanvoelde”, zegt Heidi.
Opsteker
In de academische wereld, waar onderzoeken het leeuwendeel van de tijd opslorpt, zijn zulke bekroningen eerder de uitzondering dan de regel. De bekroning komt voor Declercq als een welgekomen opsteker. “In de wetenschap en de onderzoekswereld zijn we altijd bezig met het indienen of aanvragen van nieuwe projecten, beurzen… Vaak is de kans op slagen minder dan 10 procent. Dus als je dan een prijs wint, is dit enorm motiverend! Dan heb je weer het gevoel dat je op de goede weg bent, en er weer tegenaan kunt”, voegt Declercq toe. Naast de eer, is er een geldsom verbonden aan de bekroning. Het bedrag werd toegevoegd aan het werkbudget van de KULAK en meteen geïnvesteerd in een 3D bioprinter. (JF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier