Poorthuis zet door in moeilijke tijden

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Piet De Ville

Vrijdag 12 maart 2021 was het de eerste verjaardag van vzw Het Poorthuis, een organisatie in Brugge die zich inzet voor ‘meer draagkracht’ bij jongeren. Kort daarna ging het hele land in lockdown. Oprichter Jozef Sercu blikt terug op een moeilijk startjaar.

“Onze startdag vond plaats op 12 maart 2020, maar onze kersverse vzw moest meteen alle activiteiten annuleren”, zegt Jozef Sercu, oprichter van vzw Het Poorthuis. “Alle evenementen waren plots verboden, de horeca moest sluiten, het hele land ging in lockdown. En dan te weten dat op die startdag 21 Brugse organisaties vertegenwoordigd waren. Allemaal potentiële doorverwijzers voor jongeren met moeilijkheden. In Het Poorthuis, in een pand langs de Oude Oostendse Steenweg dat eigendom is van de vzw Bermhertigheid Jesu, zouden we groepsactiviteiten aanbieden met emotioneel lichaamswerk en muziek, om meer inzicht in de gevoelswereld en meer draagkracht te genereren .”

Muziektherapie

Bezieler Jozef Sercu behaalde een master in muziektherapie aan het befaamde Lemmensinstituut in Leuven en werkt al jarenlang als muziekdocent in de lerarenopleiding van Vives in Torhout. Toen hij het zelf moeilijk had volgde Jozef sessies, onder meer integratieve therapie, waar hij de hele kracht van muziektherapie en lichaamsgerichte therapie aan den lijve ondervond.

“Groepsactiviteiten mogen nog niet, maar er zijn intussen wel enkele jongeren in individuele begeleiding gekomen”, zegt Jozef Sercu. “ We hebben ook een telefoonlijn en geven wat tips via onze website , maar dat is natuurlijk hetzelfde niet. Jongeren willen elkaar opzoeken. We hebben ook twee koren, zowel voor volwassenen als voor kinderen, die online blijven repeteren.”

Spreken over gevoelens

“Hoe het nu verder moet? Ik zou jongeren, maar eigenlijk iedereen, aanraden om te blijven spreken over gevoelens. Vanuit persoonlijke hoek, zonder te veralgemenen. Vanaf het weer toegelaten is staan wij klaar om onze groeps activiteiten te hernemen , dus ik nodig iedereen uit om een kijkje te nemen op onze website.” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.