Politiezone MIRA gaat digitaal

© (Foto CL)
Christophe Lefebvre

Vanaf 25 mei kunnen alle inwoners van Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem en Spiere-Helkijn via videoverbinding terecht bij de burelen van de politiezone MIRA. Als eerste zone van het land lanceert men er het video-onthaal, waardoor de drempel om naar de politie te stappen nog lager wordt gemaakt. “Voor kleine vergrijpen hoeft de burger het comfort van zijn of haar woning niet meer te verlaten” klinkt het bij commissaris Vanden Heede, woordvoerder voor de zone.

Teleworking, afstandsonderwijs en in je kot blijven. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het land in geen tijd de overstap maakte naar het digitale maar toch leek het voor heel wat sectoren onmogelijk om werken op afstand in te voeren. Wanneer iemand het slachtoffer wordt van een misdrijf is klacht neerleggen bij de politie noodzakelijk maar dit brengt ook een verplaatsing met zich mee. “Naast het aspect van de actuele perikelen rond het coronavirus is een bezoek aan de politie natuurlijk ook vaak mentaal erg moeilijk” steekt de commissaris van wal. “Denk bijvoorbeeld aan situaties waar het gaat om een bezoekregeling of alimentatie die niet wordt betaald. Ook zijn er vaak kleine zaken zoals diefstal uit een wagen waar de burger meestal uren spendeert aan het neerleggen van een klacht, waardoor heel wat mensen er de moeite niet meer voor nemen. Door middel van een melding op afstand kan die drempel ook meteen een stuk worden verlaagd waardoor we als politiezone toegankelijker worden”.

Politiezone MIRA voegde de daad bij het woord en lanceert op 25 mei, als eerste zone in het land, de video-onthaal dienst. “Het gaat hier om een project dat steunt op 3 partijen” pikt de commissaris verder in. “Je hebt de politie die de mensen ontvangt en klachten noteert, je hebt het softwarebedrijf Appoint dat ons van de technische middelen heeft voorzien en je hebt het parket dat het geheel wettelijk heeft omkadert. Nieuw is de digitale politie niet want er bestond al zoiets als ‘Police-On-Web’ maar dat is een dienst die vaak al erg onpersoonlijk en kil wordt ontvangen door de burger. Vanaf 25 mei kunnen mensen naar onze website surfen en vragen om via videoverbinding een melding te maken of klacht in te dienen. Ze maken online meteen een afspraak en op het gegeven tijdstip worden ze, via de camera van hun computer, tablet of smartphone, in verbinding gezet met een inspecteur van de dienst onthaal. De inspecteur kan de klacht noteren terwijl hij de persoon in kwestie ook ziet. Dat zorgt er meteen ook voor dat de klacht een wettelijke omkadering krijgt. Daarnaast kan de inspecteur meteen ook bepaalde gezichtstrekken of emoties zien, een onschatbare meerwaarde voor de meer delicate zaken”.

Een stevige stap richting toekomst al is het systeem nog niet klaar voor eender welke klacht. “Op dit ogenblik kunnen de burgers op de website van de politie kiezen voor welk vergrijp ze klacht willen indienen” sluit de commissaris af. “Het spreekt voor zich dat de zware criminele feiten op die manier niet kunnen worden behandeld en dat hiervoor het noodnummer nog steeds de aangewezen manier is. Het gaat ook om een testproject dat enkel in ons hoofdcommissariaat actief zal zijn. Indien de evaluatie gunstig is, dan is het de bedoeling om het video-onthaal door te trekken naar al onze zonecommissariaten”.

Wie denkt aan het internet denkt meteen ook aan de veiligheid van persoonlijke gegevens. “De applicatie voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en GDPR-regelgeving” verzekert Maxim d’Helft ons. Zijn firma Appoint programmeerde de nieuwe toepassing en daarbij werd rekening gehouden met de gevoeligheid van bepaalde informatie. “Het video-onthaal is een uitbreiding op een speciale, voor politiediensten ontwikkelde versie van het wereldberoemde Office pakket. Alle gesprekken verlopen via beveiligde en afgesloten servers en van de videobeelden wordt helemaal niets bewaard. Wij leveren ondertussen al softwareprogramma’s aan meer dan 70 zones maar in Waregem wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van een video-optie. Politiezone MIRA wordt hierdoor een absolute trendsetter op gebied van de digitalisatie van de politiediensten”.

https://www.youtube.com/watch?v=1HI9CgP5xmw

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten