Politie start onderzoek naar talloze lekke banden door vijzen in Wenduine

Ook Myriam Verstraeten liep een lekke band op.© MVN
Ook Myriam Verstraeten liep een lekke band op.© MVN
Redactie KW

Draait iemand er vijzen in de banden? Strooit iemand schroeven rond op straat? Of kwamen er per ongeluk vijzen op de rijbaan terecht door werkzaamheden? In Wenduine zitten heel wat mensen met vragen. De wijkinspecteur is ondertussen een onderzoek gestart. “Doe alsjeblieft steeds aangifte”, klinkt het bij de politie.

Wat is er aan de hand in Wenduine? Tientallen inwoners kregen de afgelopen dagen en weken te maken met lekke banden. Elke keer opnieuw blijken er vijzen in één of meerdere banden te zitten. Sommige inwoners waren al verschillende keer het slachtoffer. Bij garage Van Hove – de bekendste garage in de buurt – merkten ze de opvallende stijging vorige week ook op. “Normaal hebben we hier misschien één iemand met een lekke band per dag”, zegt zaakvoerder Mike Van Hove. “Maar vorige week waren dat er zeker tien per dag. Dus ook bij ons wat dat heel erg merkbaar. Deze week is het al iets minder, maar er blijven meer mensen binnen komen.”

Volgens de garagist gaat het telkens om gelijkaardige gevallen. Kleine vijzen die in de autoband zijn geraakt. “Ze lijken allemaal op elkaar. In een bepaalde band trof ik zelfs eens vijf vijzen aan”, zegt hij. “Of ik aan kwaad opzet denk? Geen idee, maar er zijn in Wenduine wel heel wat werken aan de gang. Ik vermoed eerder dat er ergens een doos vijzen op straat is beland. En voor mensen rare dingen denken: ik heb het niet gedaan (lacht). We hebben zo al werk genoeg.”

Aangifte doen

Ondanks de vele slachtoffers kwam bij de politie nog maar één klacht binnen. En dat is natuurlijk omdat de meeste mensen niet meteen van kwaad opzet uit gingen. “Voorlopig kunnen we niets uitsluiten. Kwaad opzet: iemand die de vijzen in de banden draait of die de vijzen op het wegdek uitstrooit. Maar die vijzen kunnen ook per ongeluk op de rijweg beland zijn”, zegt commissaris Dennis Goes van de politiezone Bredene/De Haan. “Onze wijkinspecteur is dat wel aan het onderzoeken. Maar wij willen mensen echt wel vragen om aangifte bij ons te doen. Pas op die manier kunnen wij over genoeg informatie beschikken. De meesten hebben dat dus nog niet gedaan.”

Auto van vzw Kansarmen

Eén van hen is Myriam Verstraeten uit de Jokstraat Wenduine. Zij liep drie lekke banden op met haar Mercedes Vito. Haar zus woont in dezelfde straat en ook zij had twee lekke banden. “Het ging om de auto van onze vzw Kansarmen Vlaanderen regio Wenduine”, zegt Myriam. “Wij delen wekelijks voedselpakketten uit en werden plots met die lekke banden geconfronteerd. Een vrijwilliger heeft ze er afgehaald en naar de garage gebracht. Door de coronacrisis hebben we zeker niet het geld om nieuwe banden te leggen. Ik dacht ook dat de vijzen van één of andere bouwwerf afkomstig zouden zijn. Maar ondertussen hoorde ik hoeveel slachtoffers er waren. En nu ga ik me toch vragen stellen.”

En dat doen ze ook in de Delhaize in Wenduine. “De banden van zes collega’s stonden plat”, klinkt het daar. “Zij stonden in de zijstraten geparkeerd. Omdat het er zoveel waren, vermoeden wij toch dat er kwaad opzet in het spel is. Het moet in de vroege ochtend of late middag gebeurd zijn, want die mensen wonen niet allemaal in Wenduine zelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier