Politie-inspecteur redt drenkeling uit woelige zee

© (Foto FRO)
© (Foto FRO)
Redactie KW

Oostendenaar Steve Mechele (44), politie-inspecteur bij de Oostendse politie, heeft in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 juni een drenkeling, die 70 meter in zee voor zijn leven vocht, uit het water gered.

“Een held ben ik niet, maar ik heb mijn plicht gedaan als burger en als politieagent. Als gewezen strandredder, competitie-zwemmer en waterpolospeler, weet ik dat ik een goede zwemmer ben. Ik weet van mezelf dat ik heel wat ervaring heb in het water, ook in zee. Een risico was het niet, maar eenvoudig was het ook niet!”

Steve Mechele heeft reeds 15 jaar dienst bij de politie van Oostende en hij was zaterdagavond, vanaf 19 uur, op dienst in het uitgangscentrum van de stad. Na de sluiting van de cafés en toen het volk weggetrokken was uit Montmartre, omstreeks 1.30 uur, moest er nog wat administratief werk gedaan worden in het politiekantoor.

“Tegen 2 uur kwam er plots een oproep binnen dat er een drenkeling gesignaleerd was ter hoogte van het kursaal”, begint Steve zijn verhaal. “Vrienden van de drenkeling hadden de politie verwittigd. Samen met mijn collega, Glenn Lepoutre, ben ik direct in een combi gesprongen. We zijn naar de Westhelling, naast het kursaal gereden. Twee hoofdinspecteurs, Hans Florizoone en Stefan Devroome, waren ook op dienst en al aanwezig op de zeedijk ter hoogte van de gekende Dodentrap. Daar was ook de persoon die de politie verwittigd had. Die kon ons precies tonen waar zijn vriend in zee was gegaan. Aan de waterlijn merkten we af en toe de drenkeling en hoorden we hem roepen. Ik deed direct mijn kogelvrij vest, mijn gordel en mijn schoenen af. Mijn chef vroeg nog of ik het zag zitten en ik ben direct in het water gesprongen. Veel zag ik niet. Het water was woelig en er zat veel wind, maar af en toe hoorde ik hem roepen. Ik ben op het geluid afgegaan. Toen ik bij hem kwam, reageerde hij paniekerig. Af en toe ging hij onder water. Ik kon hem vastgrijpen en hij klampte zich aan mij vast om boven water te blijven. Ik was verplicht hem op zijn rug te draaien Hij spartelde tegen. Dat is normaal voor iemand in nood, in paniek. Ik had hem goed in de greep en met enige inspanning om hem in de greep te houden, kon ik terugzwemmen.”

Geen tweede drenkeling

Op een bepaald moment voelde Steve de grond onder zijn voeten. “Ik stond even recht en ben dan verder gezwommen. Toen ik nog eens probeerde om recht te staan, viel de drenkeling achterover. Ik ging zelf ook nog even onder water, maar ik kreeg direct hulp van een collega, Fré Cornillie, en samen hebben we de man, over het strand, naar de zeedijk gebracht. De brandweer, de ambulance en een achttal collega’s waren aanwezig op de zeedijk. De drenkeling-procedure was ingezet. Een tweede mogelijke drenkeling hebben we iets later aangetroffen op het strand. De geredde man was al een beetje bij zijn positieven. Hij kon aan de arm van twee inspecteurs naar de ambulance stappen. Wij hebben ons afgedroogd en ons uniform weer aangetrokken. Achteraf bekeken was het wel een gevaarlijk avontuur, maar ik bleef steeds rustig en heb mijn plicht gedaan. Ik heb mijn jarenlange ervaring kunnen gebruiken om een mensenleven te redden. Veel mensen kennen het gevaar niet van de zee, zeker niet bij sterke wind en ’s nachts. Waarom die man in zee gegaan is, weet ik niet. Verstandig was het niet. Het is me gelukt om hem te redden van de dood en daar ben ik best fier op!” (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier