Politie heeft straatracers in het vizier in Oostende

Korpschef Philip Caestecker op de plaats waar vorige week enkele straatracers tegen de lamp liepen: in de Sportparklaan ter hoogte van de Mister V-Arena. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Korpschef Philip Caestecker op de plaats waar vorige week enkele straatracers tegen de lamp liepen: in de Sportparklaan ter hoogte van de Mister V-Arena. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Straatracers zoeken vaak de rustige plekjes op om over de weg te schuren. In Oostende kent het fenomeen de laatste maanden een groei. Maar de politie ligt op de loer. “Er gelden zware straffen voor wie denkt de straat als racebaan te kunnen gebruiken”, waarschuwt korpschef Philip Caestecker.

Vorige week nog werden straatracers betrapt toen ze in de Sportparklaan ter hoogte van de Mister V-Arena aan het racen waren. Sinds begin oktober is vijf keer een proces-verbaal opgemaakt voor straatracers. Vooral in de buurt rond De Schorre en in de Vuurtorenwijk krijgt de politie vaak meldingen van straatracers.

De laatste maanden merken we inderdaad een stijging van het aantal meldingen ”, zegt de korpschef. “Het probleem is dat mensen niet altijd even snel reageren. Ze hebben vaak de gewoonte om de burgemeester in te lichten. Dat is op zich goed, want de burgemeester brengt ons daarvan dan op de hoogte. Anderen filmen het racen en bezorgen de opnames aan de politie. Maar tegen dat wij de filmpjes te zien krijgen is de vogel al lang gaan vliegen. Je kan beter meteen het noodnummer 101 bellen zodat de politie snel kan ingrijpen. Dat verhoogt de pakkans aanzienlijk.”

We zetten anonieme inspecteurs in en er gelden zware straffen

De korpschef duidt hoe gevaarlijk straatracen wel is: “Het lijkt in deze tijden een nieuwe uitlaatklep tegen verveling te zijn, maar dan wel een heel gevaarlijke. Sowieso bestaat het risico dat je iemand aanrijdt en daarmee het leven van een ander in gevaar brengt. Maar het brengt ook risico’s mee voor jezelf. Je kan wel denken dat je je wagen goed onder controle hebt, maar het tegendeel is jammer genoeg al meermaals bewezen. Op dat moment speel je ook met je eigen leven.”

Geregeld acties

De politie doet geregeld acties om straatracers geen kans te geven. “We gaan uiteraard niet alle details prijsgeven, maar wel dat we politiemensen in burger inzetten, met anonieme voertuigen. Op die manier hebben we al meerdere jongeren kunnen snappen. Hoe we het onderscheid maken tussen straatracen en gewoon rijden tegen hogere snelheid? Het rijgedrag is een belangrijke factor hierin”, legt de korpschef uit. “Als er roekeloos rijgedrag bij komt kijken, weten we hoe de vork aan de steel zit. En meestal zijn er meerdere auto’s bij betrokken.”

Op straatracen staan zware straffen. “Het parket wordt ingelicht en het rijbewijs wordt meteen ingetrokken voor vijftien dagen. Later moeten de overtreders zich verantwoorden voor de rechtbank.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier