Pol Bonduelle schenkt grensdorp poëzie op panelen: “Kunstzomer Watou mist dit jaar echt wel uitstraling”

Graficus en kunstenaar Pol Bonduelle maakte panelen met poëzie van bekende dichters zodat buiten de voorziene locaties ook wat van kunst kan genoten worden. De panelen zijn aangebracht aan het terras van ’t Wethuys met Serge Coudron en Barbara Sedeyn. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Graficus Pol Bonduelle wil graag meer zichtbare kunst in zijn eigen dorp Watou. Zo creëerde hij panelen met poëzie van heel bekende dichters uit binnen- en buitenland. De bezoekers houden dan ook graag halt bij wat ze zien tijdens hun kunsttocht door het grensdorp.

Twee horecazaken konden een extra terras plaatsen op het Watouplein en die grauwe houten panelen waren echt geen kunstig zicht, zo dacht grafisch ontwerper Pol Bonduelle (62). Hij nam contact op met de mensen van Het Wethuys, annex Saint-Georges, en zo sieren nu panelen met foto’s en gedichten van bekende poëten uit binnen- en buitenland dit terras. Heel wat bezoekers aan het kunstenfestival vinden die zichtbare kunst tijdens hun kunstwandeling doorheen het dorp alvast een meerwaarde. Anders is er amper kunst te zien in het dorp, zoals voorheen de duifjes op de kerk of kunstwerk op het Watouplein. Zelfs de panelen met teksten en poëzie zijn verdwenen in de Kapelaanstraat bij de voormalige woning van Gwij Mandelinck die jaren terug de aanzet gaf voor wat Watou later is geworden.

Ik wil graag dat Watou weer een echt kunstdorp wordt

Als graficus, en vooral als liefhebber van echte kunst, bloedt Bonduelles hart wel wat bij het huidige aanbod tijdens de kunstzomer. “Ik heb niets dan lof voor het initiatief van de stad Poperinge om het kunstproject in Watou in stand te houden. Het zou bijzonder erg zijn geweest mocht dit er niet meer zijn. Maar her en der hoor niet alleen ikzelf dat de echte ziel van Watou toch wel wat verdwenen is. Veel bezoekers vinden de ritten naar Poperinge en De Lovie overbodig, want het aanbod is er schraal, en dat hoor ik ook over wat er in Watou wordt getoond. De Kunstzomer moet meer van Watou zelf zijn. Het lijkt alsof de Watounaars zelf niet meer meetellen. Er moet echt wel meer zichtbare kunst te zien zijn in het dorp, wanneer men er doorheen wandelt, en dat mag zeker ook buiten de Kunstzomer. Zelf woon ik op de Kleine Markt en die is zo goed als niet betrokken, en dan is er natuurlijk ook het wegvallen van een locatie als de Douviehoeve waar heel wat bezoekers elk jaar naar uitkeken. Het is precies alsof Watou er niet uitziet als kunstdorp.”

Door de eerder natte zomer hebben sommige bezoekers ook geen gepast schoeisel om over de modderwegels naar ’t Graafschap te wandelen.

Bijna geen dichtkunst

“Kunstzomer Watou mist dit jaar echt wel uitstraling en er is vooral een groot gebrek aan dichtkunst. Sommige bezoekers missen die poëzie wel echt, en met het aanbrengen van de panelen met gedichten van bekende mensen als Paul van Ostaijen, Jan Fabre, Roger Raveel, Jan Hoedt, Eddy Van Vliet, Panamarenko en nog anderen, heb ik uit eigen beweging alvast dat hiaat wat willen aanvullen. Ik wil graag dat Watou weer een echt kunstdorp wordt en dit niet alleen tijdens de zomermaanden.” (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier