Planten-pop-upconcept PUP palmt dit weekend Fabriekspand in Roeselare in en daar zijn deze (jonge) mensen blij mee

Axelle Blancke temidden haar plantenpracht.© Frank Meurisse
Axelle Blancke temidden haar plantenpracht.© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

PUP is een reizend pop-up concept dat met ‘plezante en uitzonderlijke planten’ in het weekend van 25 tot en met 27 juni neerstrijkt in het Fabriekspand in Roeselare. 150 verschillende soorten zullen er een jungle aan kamerplanten vormen. Drie jonge, lokale liefhebbers getuigen bij ons over hun plantenliefde.

Axelle Blancke (29, Izegem): “Je leert heel veel over de planten al doende”

Axelle Blancke (29) huist met haar twee katten in de Ter Elststraat in Izegem. Ze werkt – nu al maandenlang van thuis uit – voor Brenntag in Deerlijk. “Ik woon hier nu al twee jaar. Ik wou ook wat huiselijke gezelligheid creëren met plantjes en zo is het allemaal begonnen. Ik hou het meestal bij kleine plantjes, die ik dan samen in een hoekje posteer. De collectie groeide al snel aan. Je vindt veel planten in de lokale tuincentra, maar ook bij PUP deed ik al eens een bestelling. Maar ik merk ook dat de lokale winkels hun aanbod aan iets exotischere planten gaan verruimen.”

De lievelingsplant van Axelle is de calathea. “Die bestaat in heel wat varianten. Ik vind de soorten waarbij hun groene bladeren ook een ander kleurmotief bevatten de mooiste. Zo heb ik er al een paar. Ik ben wel iedere dag met die plantjes bezig. Ik vind het ook gewoon tof om ze te zien evolueren. Als ze er een blaadje bijkrijgen, stemt me dat gelukkig. Dat is het teken dat ze zich hier thuis voelen. Ik zoek dan ook veel op, online of in boeken die ik ergens vind. Je leert ook veel al doende. En ik haal ook veel tips uit wat verschijnt op gespecialiseerde Facebookgroepen. Bij mijn planten is het erg belangrijk de luchtvochtigheid op peil te houden.”

Stekjes voor vrienden

Op de PUP-beurs zal Axelle ook een workshop van Planttrekker volgen. “Ik was daar eigenlijk vorig jaar al voor ingeschreven, maar toen kon de beurs niet doorgaan. Ik hoop er vooral veel bij te leren over de verzorging en het nemen van stekjes. Dat doe ik nu al, niet dat ik professioneel kweker wil worden. Die stekjes gaan dan meestal naar vrienden.”

Planten kopen, kost natuurlijk ook geld. “Het maximum dat ik uitgeef is 40 euro, maar dat is dan al een iets grotere plant. Ik koop ze liever klein en laat ze dan groeien. Maar soms is het moeilijk te weerstaan. In het plantenmilieu noemen ze dat een ‘karspringer’. Als je pakweg in Aveve dierenvoeding gaat kopen, maar je er plots een plant ziet waaraan je niet kan weerstaan en die dan spreekwoordelijk in je winkelkar ‘springt’. Op de PUP-beurs zal ik me ook moeten inhouden, maar het zal wellicht niet lukken. Maar als ik er iets meebreng, dan zal het zeker een specialleke zijn.”

Jolan Vandeginste (21, Roeselare): “Op reizen breng ik een plant mee als souvenir”

Jolan Vandeginste heeft boven in de ouderlijke woning twee kamers ingericht als plantenhotspots.© Stefaan Beel
Jolan Vandeginste heeft boven in de ouderlijke woning twee kamers ingericht als plantenhotspots.© Stefaan Beel

Jolan Vandeginste woont nog bij zijn ouders in de Jonkersstraat in Beveren-Roeselare en start straks zijn derde jaar verpleegkunde aan Vives in Roeselare. Komend schooljaar mag hij opnieuw stage doen in AZ Delta op de afdelingen intensieve zorgen en dialyse. Voor hij die richting koos, liep hij ook een tijdje school in VABI.

“Onder meer daar deed ik mijn liefde voor de planten op. Ik had ook een tijdje een vakantiejob bij Eurotuin. En dankzij de personeelskorting die ik er genoot, kocht ik meerdere planten. Op de duur kwam daar wekelijks een plantje bij. En ondertussen heb ik hier boven twee kamers ingepalmd. In mijn slaapkamer staat het al goed vol, in de studeerkamer is nog wat ruimte”, zegt de goedlachse jongeman die ons ook even meetroont naar de bewuste kamers. “Mijn vriend, die wat ouder is als ik, weet dat we veel ruimte voor mijn planten zullen nodig hebben als we gaan samenwonen.”

Jolan kiest graag voor tropische planten. “Hoe zeldzamer, hoe liever ik het heb. Als ik een interessant plantje zie, kan ik er ook moeilijk aan weerstaan. En ik vind die echt waar overal. Soms koop ik stekjes via tweedehandssites, ook in lokale plantencentra koop ik wel eens iets en ook bij PUP. Vorig zomer was ik op reis in Amsterdam en dan breng ik een plant als souvenir mee. Ondertussen neem ik ook zelf stekjes. Verkopen doe ik die niet echt, ik schenk die weg aan vrienden.”

“Hoe is het met je patat, vragen mijn ouders”

Ook Jolan heeft zijn favorieten. “De monstera variegata en philodendron verrucosum”, klinkt het kordaat. “Ik hou vooral van groene planten met een mooi motief in de bladeren.” Ook in het Fabriekspand zal Jolan dus dit weekend op post zijn. “Op vrijdag zal ik er al meteen in vliegen. Ik zal me moeten intomen”, geeft hij blijk van zelfkennis. Jolan verzorgt zijn plantjes met liefde. “Iedere dag doe ik bij thuiskomst eens de toer van mijn plantjes. Ik kan oprecht gelukkig zijn van een plant die een nieuw blad krijgt. Op internet vind je veel terug over hun verzorging. Soms moet je ze ook verpotten of een andere stek geven.” Maar met de stephania erecta heeft hij nog geen succes. “Dat is een soort knol waaruit een stengel moet groeien, maar dat lukt voorlopig niet. Mijn ouders vragen dan wel eens hoe het is met ‘mijn patat’.”

Laetitia Roelstraete (31, Izegem): “Het begon allemaal met die pannenkoekenplant”

Laetitia Roelstraete combineert vaste kamerplaten graag met een boeketje.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Laetitia Roelstraete combineert vaste kamerplaten graag met een boeketje.©Frank Meurisse Frank Meurisse

Laetitia Roelstraete (31) is uit Kortrijk afkomstig, maar besloot om zich met haar vriend die van de kust is, in de Stuivenbergstraat in Izegem te vestigen. Daar hebben ze hun huis helemaal omgetoverd naar hun zin. Laetitia is leerkracht in het buitengewoon onderwijs in Tordale in Torhout. Ze geeft er projectvakken en ook yoga. Ze startte met het houden van cactussen. “Maar die gingen dood. En toen kreeg ik van mijn vriend een pannenkoekenplant cadeau. En zo was ik vertrokken.”

Het is niet dat Laetitia dagelijks in de weer is met haar planten. “Meer zelfs. Op zondag om 11 uur krijg ik een melding van mijn smartphone dat ik de planten niet mag vergeten water te geven”, lacht ze. “De meeste van mijn planten hebben dan ook niet echt veel verzorging nodig. Ik heb ook een waterverstuiver om de luchtvochtigheid bij enkele exemplaren op niveau te houden.”

Haar lieveling is de monstera deliciosa, ook wel de gatenplant genoemd. “Maandelijks komt er hier een plantje bij. Ik koop die zelf en ik krijg er ook cadeau. Van mijn vriendinnen heb ik nu een bloemenabonnement gekregen zodat hier altijd een ruiker bloemen in huis staat. Dat geeft toch een andere sfeer en kleur aan je woning.”

Op zoek naar slaapkamerplanten

Maar achter haar woning zet Laetitia ook haar groene vingers aan het werk. “Daar heb ik een moestuin. Daar stop ik wat meer tijd in. Ook hier leer ik al doende, zo ervaarde ik al dat tomaten en paprika’s hier niet aarden. Maar met sla, kolen, prei,… lukt het wel. En die krijgen meestal water uit de lucht. ( lacht ) Maar bij warm weer geef ik ze uiteraard extra water, anders zouden we niet veel groenten uit de tuin moeten eten.”

Ook Laetitia zal dit weekend in het Fabriekpand opduiken. “Ik ben nog op zoek naar planten voor de slaapkamer en heb me al voorbereid. Ik heb al mijn potten op de kop kunnen tikken. Want die potten moeten altijd ook bij mijn smaak passen.”

Kamerplanten zijn ook heel populair bij jonge mensen. “Mij verbaast dat niet. Onze generatie is ook vaak bezig met gezondheid. En wat is er gezonder dan planten in je huis? En bovendien is het een mooie aankleding van je interieur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier