Plannen Toontjeshuis voorgesteld: “capaciteit voor 14 mensen met een beperking”

De stuwende krachten achter de bouw van het Toontjeshuis. Vooraan Mieke Aarnouts, Judith Vanosmael, en Leen Snauwaert, achteraan Rik De Bree, Stijn Vergauwe, en Guust Vergauwe. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In Moerkerke zijn de goedgekeurde plannen voor het langverwachte Toontjeshuis Gedreven voorgesteld. Het komt in de Middelburgsesteenweg 11 A. Een Toontjeshuis is een duurzame, aangepaste thuis voor volwassenen met een beperking. “Een exacte timing kunnen we nog niet geven, maar de bouw gaat zeker van start in 2025”, zegt pleitbezorger Rik De Bree.

Briek Torresan is een jongen van dertien met een ontwikkelingsachterstand en beperkte mobiliteit. Rik De Bree engageert zich samen met onder meer zijn dochter Elke, de moeder van Briek, al jaren voor de komst van een Toontjeshuis in Moerkerke. “Met het Toontjeshuis willen we een duurzame thuis creëren voor volwassenen met een beperking, in alle facetten. Enerzijds door de aanpasbaarheid en anderzijds door het bouwen met duurzame technologieën. Zo zorgen we ervoor dat elk Toontjeshuis klaar is voor de toekomst en bouwen we over de generaties heen.”

In een Toontjeshuis heeft elke bewoner een private studio met al het nodige comfort. Voorts zijn er gedeelde ruimtes voor groepsactiviteiten en gezamenlijke ontspanning. In de architectuur is de omkeerbaarheid van de ruimtes voorzien, gezien met de leeftijd ook de noden van de bewoners evolueren.

De zoon van de CEO

Bouwonderneming Durabrik bouwt de woonsten. De zoon van CEO Joost Callens, Toon, kampt ook met een beperking. Joost Callens lanceerde het project en zocht partners bijeen om het verder te ontwikkelen. Bedoeling van de Toontjeshuizen is, naast het voorzien in geschikte bewoning en zorg, ook het ontlasten van de ouders van kinderen met een beperking, die er vaak al heel zware jaren van zorg op hebben zitten.

“Ieder Toontjeshuis wordt beheerd door een afzonderlijke vzw, die voor een groot stuk bestaat uit ouders van kinderen met een beperking die er hun intrek in nemen of zullen nemen”, verduidelijkt Rik De Bree. “Als hij meerderjarig is, gaat ook mijn kleinzoon Briek naar het Toontjeshuis in Moerkerke, waarvoor nu al vijf mensen ingeschreven zijn. De bouw gaat sowieso van start in 2025, maar een exacte timing voor de oplevering kunnen we nog niet geven. Er is capaciteit voor veertien mensen, maar wellicht zullen we niet op volle capaciteit starten, want in het begin zullen we daarvoor mogelijk niet de nodige financiering hebben.”

De bewoner gebruikt zijn vervangingsinkomen om de huur van een studio in het Toontjeshuis te betalen en het zorgbudget – waarop iedere persoon met een beperking recht heeft – gaat naar de aangepaste zorg. In Moerkerke zal de vzw Oranje de vaste zorgpartner zijn.

De zorgpartner zorgt niet alleen voor woonondersteuning maar ook voor dag- en vrijetijdsbesteding van de bewoners, zowel in huis als daarbuiten. Daarnaast wordt elk Toontjeshuis permanent bijgestaan door een host, die als gastheer en coördinator het huis ondersteunt en faciliteert. De host staat in voor de dagelijkse exploitatie van het huis, de organisatie en de coördinatie van de ondersteuning, de verankering met de buurt en de afstemming tussen de stakeholders.

Giften zijn nodig

“Voor de zorgondersteuning zijn heel wat middelen nodig. Het zorgbudget alleen is ontoereikend”, zegt Rik De Bree. Daarom moeten we vaak een beroep doen op allerlei giften. De serviceclubs doen vaak een stevige duit in het zakje. En ook de stad Damme doet mee.”

Kiwanis Damme engageert zich alvast om de banden met de andere serviceclubs in de regio te versterken. Onder het motto ‘Verenigde Krachten, Versterkende Banden’ nodigde Kiwanis alle serviceclubs in Damme, Maldegem en Knokke-Heist uit in het Kasteel van Moerkerke, waar afgesproken werd om het Toontjeshuis op een structurele manier jaarlijks te ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier