Plaatsing strandcabines dit jaar niet uitgesteld

In Oostende staan ongeveer 800 cabines.© BELGA/DIRK WAEM
In Oostende staan ongeveer 800 cabines.© BELGA/DIRK WAEM

De strandcabines aan zee worden dit jaar zoals gewoonlijk geplaatst. Dat blijkt donderdag uit een rondvraag van Belga. Vorig jaar werd de plaatsing in verschillende kustgemeenten uitgesteld wegens de coronamaatregelen. Dit jaar worden de cabines overal volgens de reguliere planning geplaatst.

Houders van strandcabines aan zee zullen dit jaar zoals gewoonlijk gebruik kunnen maken van die cabine. Vorig jaar was dat op enkele plaatsen aan de kust nog anders. Onder meer in Blankenberge werd de plaatsing van strandcabines toen nog uitgesteld.

“Het was op dat moment nog verboden om te blijven zitten op één plaats”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Daarom hebben we er toen voor gekozen om nog te wachten met de strandcabines. Dit jaar zien we geen enkele reden om die plaatsing nog uit te stellen.”

Strandbars

In Blankenberge kunnen cabines vanaf 27 maart worden geplaatst. De strandbars beginnen op 15 maart aan de opbouw, maar zullen pas opengaan als dat mag van het Overlegcomité.

Ook burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) zal de plaatsing niet uitstellen. “Ik heb hier 800 cabines en vaak zijn die van mensen die op een appartement wonen. Dat is voor veel mensen hun tuin, dus ik wil dat niemand afnemen.”

Koksijde vroeger

Verder volgen ook Bredene, Zeebrugge, Middelkerke, Knokke-Heist, De Panne, De Haan en Nieuwpoort hun normale planning. “Wij raden de mensen wel aan om een windzeil te plaatsen. Dat is vorig jaar goed verlopen, dus we hebben er vertrouwen in dat dit ook dit jaar op een veilige manier kan verlopen”, zegt burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V).

In Koksijde is zelfs beslist om de strandcabines vroeger dan gepland op te bouwen. “Normaal mag dat pas na Pasen, maar dit jaar kiezen we ervoor om het al voor Pasen toe te laten. We willen daarmee een alternatief bieden nu mensen niet op reis kunnen. We zorgen er ook voor dat er 1,5 meter afstand is tussen de cabines”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier