Pittem krijgt eigen fietsbieb: kinderen kunnen jaar lang een fiets lenen voor 20 euro

In navolging van diverse andere steden en gemeenten zal Pittem binnenkort ook over een fietsbieb beschikken. Kinderen tot 12 jaar kunnen zo een fiets huren voor een kleine vergoeding. Beweging.net Pittem-Egem heeft daar zijn schouders onder gezet en op 1 juni wordt het project officieel boven de doopvont gehouden.

De initiatiefnemers willen aan elk kind de mogelijkheid bieden over een degelijke fiets te beschikken. We zien v.l.n.r. Heidi Lievrouw, Bart Bonte, Veronique Raedt, Sara Defreyne, Dominique Coopman en Annick Debonné. © Jan

“We hebben de inspiratie voor deze beslissing eigenlijk in Tielt en enkele andere steden en gemeenten gehaald”, begint initiatiefneemster Heidi Lievrouw het verhaal. “Overal waar er een fietsbieb kwam, werd dat al vrij snel een succes. Daarom wilden we ook in Pittem dit initiatief opstarten. De eerste aanzet kwam misschien van mij, maar Bart Bonte, Annick Debonné en Veronique Raedt waren al heel snel bereid hun schouders mee onder deze onderneming te zetten.”

Extra fietsen welkom

“Het idee om met een fietsbieb te beginnen is één ding, maar al snel stoot je op heel wat praktische problemen”, geeft Heidi Lievrouw toe. “Het eerste en belangrijkste probleem was het vinden van een locatie. Het stockeren van een resem fietsen kan je immers niet in een tuinhuisje doen. Gelukkig werd ons al snel de leegstaande garage in de Schuiferskapellestraat 3 ter beschikking gesteld. Ook de volgende uitdaging, het vinden van vrijwilligers om een handje toe te steken, verliep vrij vlot. Dan bleef nog het meest essentiële over: fietsen vinden. Ook dat ging goed, zodat we op vandaag al een 25-tal fietsen hebben. Uiteraard zijn extra fietsen nog steeds welkom. Mocht je nog een kinderfiets hebben die je kan missen, contacteer ons dan. Wie ons een fiets schenkt, mag gratis een andere fiets ontlenen. Wie geen fiets wil ontlenen, krijgt een ‘ontleenbon’ van 20 euro, die je aan vrienden of familie kan doorgeven”, gaat Lievrouw verder.

Mocht je nog een kinderfiets hebben die je kan missen, contacteer ons dan zeker – Heidi Lievrouw

“Kinderen kunnen zo op een gezins- en budgetvriendelijke manier beschikken over een fiets, waarmee we meteen ook het fietsen zelf stimuleren. De mensen die langskomen, kunnen bij ons voor 20 euro per jaar (en 20 euro waarborg) een fiets huren voor een kind tot 12 jaar, die perfect in orde is. Het is de bedoeling dat die na een jaar volledig in orde weer ingeleverd wordt, of verlengd wordt voor een jaar. De eventuele tussentijdse kosten zijn uiteraard voor de ontlener. Wordt de fiets gedurende het jaar te klein, dan mag je die gratis komen omruilen voor een meer geschikt model”, stelt Heidi gerust.

Hulp van fietshandels

“Dankzij enkele handige harry’s kunnen we ervoor zorgen dat onze fietsen altijd perfect in orde zijn. Mochten we toch op problemen stoten die ons petje te boven gaan, dan zijn de beide Pittemse fietsenhandels bereid ons te helpen, waarvoor onze uitdrukkelijke dank. Alle fietsen die kunnen ontleend worden staan op de website www.fietsbieb.be. Wanneer je in ons aanbod niet vindt wat je zoekt, is dat geen probleem. Het ontlenen is niet plaatsgebonden en je kan dus de fiets van je keuze gaan ontlenen in een van de omringende steden of gemeenten. De fietsbieb zal elke eerst zaterdag van de maand geopend zijn van 10 tot 12 uur. Enkel in december en januari werken we op afspraak. Om ons initiatief wat bekend te maken bij het grote publiek, nodigen we iedereen uit voor een hapje en een drankje op de officiële opening op zaterdag 1 juni van 10 tot 12 uur”, besluit Heidi.

Info op www.fietsbieb.be of op de Facebookpagina van de vereniging. Voel je je geroepen om zelf een handje toe te steken? Stuur dan een mailtje naar pittem@fietsbieb.be of bel naar 0474 33 95 12 (na 18 uur).

(Jan Goossens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.