Pingelen voor een zorgcampus in Langemark-Poelkapelle

Een schets van de aanbouw gezien vanaf de Zonnebekestraat.©Philippe Corneillie GF
Een schets van de aanbouw gezien vanaf de Zonnebekestraat.©Philippe Corneillie GF
Redactie KW

De uitbreiding van de zorgcampus in Langemark-Poelkapelle is niet onvoorwaardelijk goedgekeurd. N-VA hamerde op budgetgaranties. Coalitiepartner CD&V pleitte voor menselijkheid.

Een meerderheid in de gemeenteraad keurde een vraag naar ramingen voor de uitbreiding van de zorgcampus goed. Tope8920 onthield zich. De investering is gebudgetteerd op 4.120.000 euro. Daarmee worden 20 woongelegenheden voor het woonzorgcentrum, een centrum voor dagverzorging en een lokaal dienstencentrum gebouwd. Deze drie dienstverleningsvormen sluiten functioneel aan bij het huidige woonzorgcentrum. “Als deze subsidies in rekening gebracht worden, bedraagt het eigen te financieren bedrag 4.080.000 euro. Deze maatregel heeft geen invloed op de autofinancieringsmarge”, gaf schepen van sociale zaken Marleen Soete (CD&V) de toelichting.

Weinig risico op leegstand

De vergrijzingsgolf gaat zich doorzetten tot 2040 en bovendien beschikt Langemark-Poelkapelle over fors minder bedden in vergelijking met de omliggende gemeenten. “Als het woonzorgcentrum 20 extra woongelegenheden realiseert, bedraagt de verhouding residentiële woongelegenheden ten opzichte van de inwoners, 1 op 84. Dit betekent dat we na de realisatie nog altijd minder woongelegenheden in het woonzorgcentrum per inwoner hebben dan de buurgemeenten. Nu staan er 30 ouderen op de wachtlijst van het woonzorgcentrum. Daarnaast zijn 159 ouderen preventief geregistreerd. Het risico op leegstand is dus zeer beperkt”, schetst Marleen Soete de context. Dat betekent dat de ramingen uitgaan van een bezettingsgraad van 97%. “Gaan we naar een bezetting van 94%, dan ziet het financieel plaatje er negatief uit”, rekende schepen van Financiën Dominique Cool (N-VA) voor. Hijzelf vond het uitstekend plan, maar er kunnen geen toeters en bellen meer bij.

Kritiek en vragen

Laurent Hoornaert (Tope8920) vond de eerste ramingen serieus afgerond. “Wat ga je doen als bijna zeker veel hogere offertes binnenlopen? Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) corrigeerde dan weer zijn schepen van Financiën. “De afschrijvingen lopen niet over 20, maar over 30 jaar. Ook de jeugdcampus van 900.000 euro was niet voorzien. We zullen straks over 100 kamers beschikken, wat de personeelskosten zou moeten drukken.” Dominique Cool vroeg zich af waar de synergie van het personeel zich bevindt. Robert Barthier (N-VA) houdt zijn hart vast. “De kosten aan het gemeentehuis lagen ook dubbel zo hoog dan eerder gezegd. De mensen willen belastingvermindering.” Doris Dereyne (CD&V) zou het doodjammer vinden mocht het project niet doorgaan. “Ik heb voldoende in de Boomgaard vertoefd om te weten hoe erg het is als je familie of andere mensen van wzc naar wzc worden gestuurd omdat er lokaal geen opvang is. Ik kies voor het menselijke.” Ook kersvers schepen Eddy Vanacker roerde de trom. “We applaudisseren voor de zorg in deze tijden en als het moment daar is om te investeren in onze senioren, dan gaat onze portefeuille dicht?”

Tristan Bruynsteen zei dat N-VA niet tegen de investering is, maar dat de ramingen wel binnen het budget moeten blijven. “We hebben geen glazen bol. Dat is geen louter financiële operatie. Het gaat om mensen”, kwam Marleen terug tussen in het debat. Dominique Cool stelde het wat scherper. “ 5 of 5,5 miljoen gaat ons te ver. Desnoods moet het maar met 2 of 4 kamers minder. ” Wordt vervolgd. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier