Philip Sansen en Marleen Bossy bouwden zelf hun zwembad: “Nooit een betere investering gedaan”

Philip Sansen klaar om het zwembad te kuisen en zijn echtgenote Marleen Bossy bij hun zelfgebouwd zwembad. © (Foto ACK)
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Helemaal zelf een zwembad bouwen? Weinig mensen beginnen eraan, maar Philip Sansen en Marleen Bossy deden het wel. En ze hebben het zich nog geen moment beklaagd.

Toen hun kinderen nog klein waren, kochten Philip Sansen (53,) en Marleen Bossy (52) uit de Sint Sebastiaanlaan in Diksmuide een eerste opblaaszwembadje. Philip en Marleen werken beiden in het onderhoud bij een school, Philip is vrijwillig brandweerman in Diksmuide. De kinderen vonden het leuk om in het water te stoeien, maar het zwembadje ging al snel kapot. De kinderen Steffie, intussen 29, en de deur uit en de tweeling Justine en Michael, nu 17, waren er het hart van in.

“We kochten een nieuw en iets groter zwembadje maar ook dat ging kapot, dan schakelden we over op een model dat op een buizenconstructie stond, maar dat was evenmin tegen het intensief gebruik bestand”, vertelt Marleen. “Dus gingen we nadenken wat we konden doen om niet ieder jaar weer een nieuw zwembad te moeten aanschaffen Intussen hadden we al een viertal kleine exemplaren versleten. We besloten bij onze Achouffebar, achter in de tuin, een zwembad te bouwen”, zegt Philip. “Het werd een heel karwei want we deden alles zelf. Marleen spitte de put waar het zwembad moest komen uit en ik werkte er iedere dag na mijn werk aan.”

Echte waterratten

Zonder ook maar enige ervaring in het metselen begon Philip aan de klus. “Samen startten we het bouwen, de muur laag voor laag. We maakten cement, brachten stenen aan en het zwembad kreeg langzaamaan vorm. Toen was het tijd om op zoek te gaan naar een folie om het zwembad mee af te dichten. We legden her en der ons oor te luisteren en er werd ons aangeraden een zeil op maat te laten maken. In eerste instantie werd het zwembad wat kleiner gemaakt dan wat het nu is”, vertelt Marleen. “Vooral de kinderen en Philip zijn echte waterratten, ik iets minder. Maar de kinderen werden groter en Philip wou kunnen zwemmen dat zorgde ervoor dat we het zwembad gingen uitbreiden.”

Wij hoeven niet op reis te gaan, hier is alles wat we nodig hebben

Na de nodige werken kwam het zwembad in zijn nieuwe vorm tevoorschijn. “ Het zwembad is voorzien van een zandfilter en een zonnepaneel, een eigen creatie”, lacht Philip. “Qua onderhoud valt het best wel mee: af en toe eens stofzuigen, de bladeren die erin vallen wegscheppen en dat is het zo ongeveer. Tijdens een zomer zoals vorige jaren wordt het zwembad dagelijks gebruikt. Door de kinderen, ook Steffie springt er graag even in als ze langskomt, maar zelf ga ik er ook dagelijks in. We hebben al heel wat pret beleefd aan ons zwembad. Onze kinderen hebben zich nog geen minuut verveeld tijdens de vakanties: van ‘s morgens als ze wakker werden tot ‘s avonds als het tijd was om te gaan slapen speelden ze in het zwembad en wanneer ze even uit het water wilden, stond de trampoline klaar. We hebben nooit een betere investering gedaan dan het zwembad en de trampoline, het was iedere vakantiedag feest voor onze kinderen.”

Geen zwembadparty’s

Hoewel er geen zwembadparty’s worden gegeven ten huize Sansen, komen er wel vrienden van de kinderen meegenieten van het zwembad. “ Het was niet de bedoeling om er een soort van openbaar zwembad van te maken maar vrienden en familie kunnen uiteraard wel eens langskomen. Een echte zwembadparty is niet onze stijl”, aldus Marleen. “Zelf kom ik niet verder dan op de rand met mijn voetjes in het water zitten, maar ik kan er wel van genieten om de kinderen te zien ravotten. Normaal gaan we in oktober eventjes naar de Ardennen, grote reizen doen we sowieso nooit, maar dit jaar blijven we thuis, er is teveel werk te doen. We hoeven ook niet op reis te gaan, we hebben hier alles wat we nodig hebben om er een leuke vakantie van te maken. Ons zwembad is gebouwd aan de zijkant van onze Achouffebar, waar we vaak tot laat in de avond genieten van het mooie weer bij een gezelschapsspel of een leuke babbel. We hebben het zwembad, de tuin met bloemen en planten en als het tijd wordt om te gaan slapen kunnen we lekker in ons eigen vertrouwde bed duiken na een ontspannende dag.”

Een duik na drukke dag

De moeder van Marleen verhuist tijdens de vakantie en dochter Steffie kocht met haar vriend een huis en ook zij verhuizen. “ Er ligt genoeg werk op me te wachten deze vakantie, de verhuizing van zowel moeder als dochter, een aantal verbouwingswerken, ik zal meteen wel weten wat te doen maar het heerlijke is dat ik na een drukke werkdag even de douche in ga en dan een heerlijke duik in het zwembad kan nemen”, lacht Philip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier