Peter (59) ontvangt Meulebekenaren in het Praethuys: “Met een lach en een traan”

Peter Raedt in het decor van het Praethuys. © Luc
Redactie KW

Sinds kort kan je op YouTube terecht bij het Praethuys, het geesteskind van Peter Raedt. Hij laat er mensen uit Meulebeke hun verhaal brengen. “Iedere aflevering is werkelijk een document voor het nageslacht”, aldus Peter.

Wie als Meulebekenaar hoort spreken over ’t Praathuis herinnert zich het gezellige jongerencafé op de hoek van de Kasteelstraat en Abeeldreef, waar ooit het Brouwershof gevestigd was en dat Marc Vermeersch in 1977 van naam veranderde in café ’t Onderkomen.

Praethuys op YouTube is momenteel het geesteskind van Meulebekenaar Peter Raedt (59). Het brengt rasechte Meulebekenaren in beeld die op een illustratieve wijze hun verhaal met de kijkers delen. Peter is in Meulebeke geen onbekende.

Jarenlang runde hij samen met zijn echtgenote Ania Schietgat een electrozaak en nu is hij nog steeds in de ban van de snel evoluerende elektro- en digitale techniek.

Emotionele momenten

In 2015 startte hij samen met Nele Gelaude, Joost Vercruysse, Tony Hoedt en Lucrèse Vroman een facebookgroep Meulebeke Vroeger en Nu die in een mum van tijd zo’n 4.000 volgers had.

“Er drong zich iets nieuws op en ik besloot om met het Praethuys van start te gaan”, aldus Peter. “Het was een idee dat me al enkele tijd in de greep hield. Ik vervolmaakte mijn kennis van film-, video- en computertechnieken om de perfecte opnames te kunnen realiseren.”

“Iedere aflevering is een document voor het nageslacht”

“Bedoeling hiervan was en is nog steeds om iedere Meulebekenaar die een verhaal te vertellen heeft aan het woord te laten. De rode draad in de opname is de mens zelf en zijn relatie met Meulebeke. Iedereen bepaalt zelf wat hij over zijn leven vertelt maar in de opnames die we reeds gerealiseerd hebben, werd het duidelijk dat het eindproduct steeds een lach en een traan veroorzaakt. Als mensen aan het vertellen slaan, komen er soms heel emotionele momenten naar boven.”

Twee camera’s

“Aanvankelijk dachten Ania en ikzelf om de opnames ten huize van de verteller in te blikken maar dat bleek veel te veel werk met zich mee te brengen om een ware studio te creëren. Om die reden wordt alles mij ons thuis opgenomen in een vast decor. Een opname wordt steeds grondig met de persoon in kwestie voorbereid.”

“Er zijn voorbereidende gesprekken, er wordt ook bekeken welke foto’s, documenten, filmpjes met en van de persoon die we interviewen we in het eindproduct kunnen verwerken. Ik heb al een opname meegemaakt die zes uur in beslag nam. Er wordt steeds gestart met Ik ben … en ik ben van Meulebeke. Daarna vertelt de praatgast zijn of haar levensverhaal. De opnames gebeuren met twee camera’s.”

Contact

“Na de opnames begint voor mij het echte werk. Een montage duurt tot twee weken. Daarna wordt het eindproduct aan de praatgast voorgelegd en hij of zij beslist wat er al dan niet nog moet veranderen. Iedere aflevering van het Praethuys is werkelijk een document voor het nageslacht. Ondertussen passeerden onder anderen Karl Delmotte, Filip Vanderbeke, Carlos Delaere (Larry), Rudy Verhelst, Martine Vaernewyck, en nog een pak andere Meulebekenaren de revue.”

Afleveringen van het Praethuys kan men volgen op ‘YouTube Praethuys’. Wie een boeiend levensverhaal te vertellen heeft, kan steeds contact opnemen met Peter via facebook.meulebeke@telenet.be. De eerstvolgende gast in het Praethuys is Geert D’Haene. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier