Paul Vercruysse gehuldigd als nieuwe Gheselle van de Pompe in Dadizele

Naar jaarlijkse gewoonte werd er tijdens de openingsceremonie van de jaarmarkt een nieuwe Gheselle van de Pompe gehuldigd. Die eer ging vorige week donderdag naar Paul Vercruysse. Hij was vijfentwintig jaar voorzitter van de cultuurvereniging Volksvermaak.

De gloednieuwe Gheselle van de Pompe, Paul Vercruysse. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER

Stefan Cardoen en Lien Staessen van Volksvermaak Dadizele zijn het erover eens. “’t Is raar dat Paul nog niet veel eerder Gheselle van de Pompe was.” Beide leden van Volksvermaak Dadizele roemden Paul Vercruysse tijdens hun toneeltje dat ze opvoerden bij de openingsceremonie van de jaarlijkse feestmarkt op 15 augustus. Als leden van Volksvermaak kennen Stefan en Lien Paul Vercruysse goed. Hij is namelijk de voorbije vijfentwintig jaar voorzitter van de cultuurvereniging geweest. Dit jaar zette hij een stapje terug. Paul blijft wel als bestuurslid verbonden aan de vereniging.

inspringen

Zelf een rolletje spelen binnen een productie deed hij nooit of nauwelijks. “Alleen maar als het echt niet anders kon. Wanneer we met een tekort zaten, dan durfde ik wel eens inspringen. Zo speelde ik nog eens Judas en deed ik mee in een wagenspel. Ik keek echter liever toe en probeerde van aan de zijlijn te helpen”, aldus de minzame 70-jarige Dadizelenaar. Paul belandde via zijn vrouw Christa bij Volksvermaak.

“Mijn vrouw voelde het kriebelen om te acteren. Ik kwam in een enthousiaste groep terecht. Ik rolde stilletjes aan meer en meer in de vereniging en werd er uiteindelijk voorzitter. Het is dankzij de meer dan zestig mensen die aan Volksvermaak verbonden zijn, dat ik hier vandaag gehuldigd word.” Paul Vercruysse zette in het voorjaar, na vijfentwintig jaar voorzitter geweest te zijn van Volksvermaak een stapje terug en gaf de fakkel door aan Stefan Cardoen. “Als bestuurslid blijf ik wel verbonden aan Volksvermaak. Ik blijf me inzetten, maar nu is het aan de jonge, enthousiaste leden om de kar te trekken.”

jaarmarkt

Paul Vercruysse vindt het een grote eer dat hij tijdens de openingsceremonie van de feestmarkt gehuldigd werd als de nieuwe Gheselle van de Pompe.

“Ik ken de feestmarkt goed, eigenlijk heel goed zelf.” Paul was in een ver verleden nog secretaris van de vereniging N. C. N. V, de voorloper van Unizo. De plaatselijke Unizo-afdeling organiseerde jarenlang de feestmarkt. Sinds vorig jaar is de organisatie in handen van de nieuwe vereniging Dadizele Onderneemt.

“Ik was erbij toen meer dan veertig jaar geleden de eerste feestmarkt plaatsvond. Dadizele zit echt in mijn hart. Ik heb dan ook altijd alles met hart en ziel proberen te doen voor de zaken waarin ik actief was.”

leerkracht in Dadizele

De openingsceremonie van de feestmarkt werd bijgewoond door enkele honderden mensen. Daarbij ook heel wat Dadizelenaars die ooit nog les hebben gehad van Paul Vercruysse.

“Ik deed mijn stage als leerkracht in Slypskapelle. Daar gaf ik onder andere les aan huidig schepen Geert Vanthuyne.”

Tussen 1969 en 1993 stond Paul voor de klas in de plaatselijke Dadizeelse school. Na 24 jaar les gegeven te hebben in Dadizele maakte Paul de overstap naar de Menense school De Kleine Prins. Daar was hij tot zijn pensioen directeur. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.