Patrick Ver Eecke uit Menen maakt chili con carne

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de chili con carne van Patrick Ver Eecke uit Menen

De chili con carne van Patrick is legendarisch bij familie, vrienden en collega’s.

Mijn chili con carne werd zelfs een tijdje geserveerd in ‘t Bankske in Wevelgem, net als mijn spaghettisaus”, vult Patrick aan. “Anders dan in de meeste recepten, gebruik ik varkenswangetjes. Van Jeroen Meus leende ik de tip om je pot in de oven te laten sudderen, zo heb je er geen omkijken naar.”

Patrick Ver Eecke uit Menen maakt chili con carne

RECEPT

voor tien personen

INGREDIENTEN

– 800 gram rode/bruine bonen

– 750 gram gemengd gehakt

– 500 gram varkenswangetjes

– 250 gram blokjes gerookt spek

– 4 grote uien

– 3 paprika’s

– 2 à 3 chilipepers

– 4 teentjes look

– 400 gram tomatenblokjes

– 1 à 2 blikjes tomatenpuree

– 20 cl rode porto

– 2 blikjes maïs

– verse peterselie of koriander

– 4 stengels selder

– 4 wortels

– kruiden: tijm, laurier, paprikapoeder, poeder van geroosterde paprika’s, komijn, dragon.

WERKWIJZE

Bak het gehakt en de varkenswangetjes aan in de stoofpot. Leg nadien even apart.

Fruit de uien en look in de stoofpot. Voeg de overige groenten toe. Laat alles zachtjes pruttelen. Voeg na 15 minuten het vlees en de spekblokjes toe. Kruid af, maar ga niet te pikant.

Laat alles in de grote stoofpot verder sudderen of zet de pot in de oven op 120-150°C. Proef na een uur of alle groenten en vlees mooi gaar zijn.

Voeg tot slot de bonen toe en laat nog 15 minuutjes zacht sudderen. Doe er na 10 minuten de maïs bij.

Schep een mooie portie op een bord en bestrooi met peterselie of koriander. Schik er ook wat fijngesneden pijpajuin bij. Serveer met rijst of (stok)brood.