Patrick bundelt 100 sterke verhalen over regenboogtrui

“Door de landenformule is een WK wielrennen een heel apart gegeven”, stelt Patrick Cornillie vast. (© KD
“Door de landenformule is een WK wielrennen een heel apart gegeven”, stelt Patrick Cornillie vast. (© KD
Redactie KW

Het waren productieve maanden voor schrijver Patrick Cornillie. Binnenkort verschijnen maar liefst zeven boeken van zijn hand. De auteur, gespecialiseerd in sportboeken, werkte onder meer aan een aantal fietsgidsen en het boek ‘Het WK Wielrennen. 100 sterke verhalen over de regenboogtrui’, dat onlangs, naar aanleiding van de wereldkampioenschappen wielrennen in het najaar, verscheen.

Schrijver, dichter en in een vorig leven journalist Patrick Cornillie (60) uit Lichtervelde heeft de afgelopen maanden in lockdown nuttig kunnen besteden achter zijn schrijverstafel. Zo werkte hij aan het boek Het WK Wielrennen. 100 sterke verhalen over de regenboogtrui , dat onlangs verscheen bij uitgeverij Lannoo en vanaf heden te verkrijgen is bij de betere boekhandel. Het boek bundelt, zoals de titel al doet vermoeden, 100 verhalen over de regenboogtrui, met bijzondere aandacht voor alle Belgen en Nederlanders die doorheen de rijke wielergeschiedenis voluit voor de wereldtitel gingen.

Fietsgidsen

Het boek telt 288 bladzijden en is met z’n hardcover en zo’n 200 foto’s een echt verzamelstuk voor elke wielerfanaat. “Ik ben al een hele tijd bezig met sport en wielrennen, destijds door mijn job als journalist en tegenwoordig als auteur. Zo schrijf ik ook al jaren fietsgidsen”, vertelt Patrick. “Uitgeverij Lannoo kwam daardoor begin dit jaar bij mij terecht met de vraag of ik geen boek wou schrijven naar aanleiding van de wereldkampioenschappen wielrennen, die in september plaatsvinden in Vlaanderen, met de tijdrit in Brugge en de wegrit in Leuven. Vijf maanden later is Het WK Wielrennen. 100 sterke verhalen over de regenboogtrui een feit.”

Tegen ploeGmaats

In Het WK Wielrennen. 100 sterke verhalen over de regenboogtrui vinden we geen typische opsomming van droge geschiedkundige info, maar wel de straffe verhalen en leuke anekdotes achter de koers en de renners. “Op de dag van het WK wordt er niet per ploeg gereden, maar per land”, legt Patrick uit. “Zo gebeurt het dat wielrenners plots moeten concurreren met hun eigen ploegmaats. Door die landenformule is een WK wielrennen een heel apart gegeven en dat levert vaak interessante verhalen op.”

Wielermuseum

Voor zijn boek had Patrick Cornillie een interview met onder anderen wielerlegende Freddy Maertens. Niet toevallig, want Patrick schreef destijds ook al zijn biografie Freddy Maertens: album van een wielerfenomeen . Verder moest de schrijver voor zijn research niet ver zoeken. “Ik beschik zelf over een uitgebreid arsenaal aan documentatie rond de wielersport. Daarnaast kon ik ook terecht in het wielermuseum KOERS in Roeselare. Zeker op vlak van fotomateriaal hebben zij doorheen de jaren een indrukwekkend archief aangelegd.”

Patrick heeft overigens nog meer te vertellen over de wielerwereld, want ondertussen is hij alweer bezig aan een nieuw boek rond de fietssport. Wordt vervolgd! (LH)

‘Het WK Wielrennen. 100 sterke verhalen over de regenboogtrui’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel of online. Meer info via https://www.lannoo.be/nl/het-wk-wielrennen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.