Pater Sylvester krijgt 9.600 euro mee naar Congo door pastorale eenheid Zacheüs Wevelgem-Gullegem-Moorsele

Pastoor Sylvester is dolgelukkig met de cheque voor het herstel van de basisschool in zijn geboortedorp. (foto AV)
Pastoor Sylvester is dolgelukkig met de cheque voor het herstel van de basisschool in zijn geboortedorp. (foto AV)
Redactie KW

De pastorale eenheid Zacheüs Wevelgem-Gullegem-Moorsele moet het de komende maanden even zonder haar pastoor Sylvester Mpia Bokoma stellen. De Congolese scheutistenpater trekt naar zijn geboortestreek voor zijn tweejaarlijks verlof en kan, met steun van zijn parochianen, een cheque meenemen van 9.600 euro voor de wederopbouw van de plaatselijke school in zijn geboortedorp Beronge.

Pastoor Sylvester is ondertussen bijna een jaar bezig in de verschillende parochies van Groot-Wevelgem. Ondanks de vele richtlijnen en beperkingen van de coronapandemie wilden de mensen van zijn pastorale eenheid zijn 25-jarig priesterjubileum op Pinksteren niet zomaar laten voorbijgaan. Gevraagd naar een passend geschenk voor de viering, vroeg hij niets voor hem persoonlijk maar wel eventueel wat financiële steun voor zijn school. “Die werd op 6 maart 2021 zwaar beschadigd door een tropische storm. Verschillende lokalen werden compleet verwoest en de plaatselijke gemeenschap heeft onvoldoende middelen voor de nodige herstellingswerken. Misschien kunnen wij van hieruit een beetje helpen”, suggereerde de pastoor.

Zijn oproep klonk niet in dovemansoren. Een snel samengestelde werkgroep met leden uit de missiewerking en de werkgroep solidariteit van de drie deelgemeenten zette meteen een verkoopactie van koffiekoeken (boules de Berlin en eclairs) op. Op zaterdag 22 mei trotseerden talrijke vrijwilligers regen- en stormweer om voor zo’n 2.000 euro aan koeken coronaproof thuis te bezorgen. Ondertussen werd voor het project van pastoor Sylvester op een noodrekening van de scheutisten, een bijkomend bedrag van 7.600 euro aan persoonlijke giften gestort. “Met dit bedrag kan de basisschool Nkampanga in mijn geboortedorp al een groot stuk worden geholpen en krijgen bijna 700 kinderen nieuwe kansen. Ik zal zelf toezien dat alles goed terechtkomt”, zei de pater na het ontvangen van zijn cheque. “Hopelijk komen wij er en kunnen wij nog twee kleinere afdelingen van de school, allebei op ongeveer 300 km van de provinciehoofdstad Inongo, op termijn ook weer volop heropbouwen.”

Op 14 juni is pastoor Sylvester gevaccineerd en van alle papieren voorzien uit Zaventem vertrokken naar Kinshasa, om dan verder met een binnenlandse vlucht, een bootreis en een ritje op de motorfiets tot in Beronge te reizen. “Bid voor mij dat het een boeiend verlof wordt en ik ook nog behouden terugkom”, zei hij bij het afscheid van zijn parochianen. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier