Pater Lieven Laga overleden

Donderdagavond is in het AZ-Groeninge in Kortrijk pater Lieven Laga (83) overleden. Ruim tien jaar geleden kwam hij als aalmoezenier in het Deerlijkse woon-zorgcentrum H. Familie wonen. In augustus 2020 ging hij op rust en woonde sindsdien in het missiehuis van Scheut in Kortrijk.

Pater Lieven Laga in augustus 2020, bij zijn afscheid van het Deerlijkse woon-zorgcentrum.© MVD
Pater Lieven Laga in augustus 2020, bij zijn afscheid van het Deerlijkse woon-zorgcentrum.© MVD

Pater Lieven is een geboren en getogen Kortrijkzaan. Hij vertelde enkele maanden geleden: “Ik was de derde van vier jongens die aan de Groeningekouter opgroeide. Ik liep school naar het Sint-Amandscollege en na het zesde leerjaar werd het Latijn-Griekse humaniora. Daarna naar Scheut want ik was van plan naar de missie in Chili te trekken. Maar de vestiging in Chili werd plots afgeschaft en het werd Haïti, waar ik 46 jaar missionaris was.”

Over zijn tien jaar in Deerlijk zei hij in augustus van vorig jaar: “Ik heb mij hier in Deerlijk goed gevoeld. Ik heb veel mensen leren kennen en waarderen. Ik heb van velen afscheid moeten nemen.”

In het missiehuis zou hij vooral tijd maken om veel boeken te lezen. Mijmeren of nadenken over de missies en Deerlijk zouden er nog bij horen maar voor pater Lieven was het verleden het verleden.

Lang heeft hij van die rust niet mogen genieten. Enkele weken geleden werd hij, net als nog andere paters in het missiehuis, ziek en in het ziekenhuis is hij donderdagavond overleden. (MVD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.