Pasar Zuienkerke moet sneukelfietstocht schrappen

© WK
© WK
Wim Kerkhof

Vrijetijdsvereniging Pasar schrapt tot aan de zomer alle activiteiten. De volgende weken en maanden pakt de vereniging uit met een ‘staycation’-campagne. Voor de afdeling Zuienkerke betekent dit dat de populaire sneukelfietstocht dit jaar wegvalt.

Jacques Serruys (65) en Marijke Valcke (61) zijn respectievelijk voorzitter en webmaster van de lokale Pasar-afdeling. “We zijn al 28 jaar aangesloten bij de vereniging, die vroeger onder de oude naam ‘Vakantiegenoegens’ kampeervakanties promootte”, vertelt Jacques. “Zelf gingen wij altijd met de tent op reis. Toen we een caravan kochten leek het ons geen slecht idee om bij Vakantiegenoegens aan te sluiten.”

Cultuur

Met de lokale afdeling maakten ze kennis dankzij de sneukelfietstocht, die altijd plaatsvindt in het voorjaar. “Zelf wonen we eigenlijk nog net op grondgebied Dudzele, maar als we de baan oversteken, zitten we in Zuienkerke”, glimlacht Jacques. “ Ik ben dan voorzitter geworden toen Romain Van Belle ermee ophield. Onze afdeling is nogal gericht op cultuur. Zo bezoeken we vaak steden en omdat ons programma zo gevarieerd is, trekken we vaak leden van andere afdelingen aan.”

“De sneukelfietstocht is dan weer echt iets voor de Zuienkerkenaars. Ook bij de lokale oudere bevolking is dat altijd een groot succes”, zegt Marijke. “Het nationaal bestuur van Pasar heeft echter besloten om alle activiteiten te schrappen tot aan de zomer. Dat betekent dus dat onze jaarlijkse sneukeltocht in het water valt. Ook de uitstap naar Blankenberge en de fietstocht naar Cadzand zijn geannuleerd .”

Douanemuseum

De eerstvolgende geplande activiteit is nu een bezoekje aan het Douanemuseum in september, met nadien een rondvaart in de haven van Antwerpen. “Maar social distancing is tijdens zo’n uitstap moeilijk te bewaken. We trekken er immers met de bus op uit. Daarnaast trekken we een ouder publiek aan. Misschien is het dus veiliger om onze activiteiten uit te stellen tot iedereen gevaccineerd is ”, denkt Jacques.

Om leden te werven lanceerde Pasar kort voor de coronacrisis de Opstap-Pas. “Daarmee kon je tegen halve prijs een jaar lang lid zijn. Bij onze afdeling was dat een succes. Zeven nieuwe gezinnen sloten zich aan. Maar toen werden de activiteiten een voor een geannuleerd. Veel mensen hebben hun lidmaatschap natuurlijk niet verlengd. Heel spijtig, het is al niet gemakkelijk om jongere mensen bij de vereniging te betrekken”, weet Marijke.

Sociaal contact

Met hun afdeling willen Jacques en Marijke vooral een warme, sociale vereniging zijn. “ Als we een daguitstap organiseren, regelen we daar altijd een middagmaal bij. Met de hele groep samen aan tafel: dat sociaal contact is belangrijk. En achteraf delen we foto’s van de uitstap op onze website. Ook dat zorgt voor verbondenheid”, klinkt het.

Als webmaster houdt Marijke in coronatijden via e-mail contact met de leden . “Ik krijg soms reacties van mensne die ernaar uitkijken om elkaar weer te ontmoeten, maar toch ben ik bang dat er leden zullen afhaken. Hopelijk krijgen we iedereen mee, als we straks de draad weer mogen oppikken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.