Parenclub Acanthus gaat zaterdag weer open: “We hebben het zwarte gat gezien”

Manager Gino Seynhaeve: "Onze klanten hebben Acanthus gemist. Het is hun tweede thuis." © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Na bijna een half jaar gaat Acanthus, de grootste parenclub van de Benelux, zaterdagavond opnieuw van start. Vol goeie moed en met respect voor alle coronamaatregelen, maar tegelijk met een dubbel gevoel, zegt manager Gino Seynhaeve. “Beneden in ons horecagedeelte is afstand houden en een mondmasker verplicht, maar boven mag je in principe seks hebben met wie je wil. Daar gelden immers de regels van de seksindustrie.”

Acanthus is al 26 jaar te vinden in de Harelbeekse deelgemeente Hulste en in ruim een kwarteeuw is de zaak, die in een imposante villa langs de N50 huist, uitgegroeid tot een begrip in het wereldje. “Hier is iedereen gelijk”, zegt Gino Seynhaeve, sinds 15 jaar de gepassioneerde manager van Acanthus. “Slank, dik, klein, groot, bij Acanthus is dat allemaal niet van tel. Klasseverschil is er niet. We zijn een platform waar gelijkgestemde zielen elkaar kunnen ontmoeten.”

Maar dat platform moest midden maart door covid-19 eveneens de pauzeknop indrukken. “Dat deden we al op de avond van de persconferentie waarop premier Wilmès de lockdown aankondigde, twee dagen vroeger dan verplicht. De gezondheid van onze klanten en medewerkers is immers het allerbelangrijkste. Daarom hebben we zelf de knoop doorgehakt. Ik ben ook zélf bang geweest van het virus. Een half jaar geleden was dat nog Het Grote Onbekende, hé.”

In ons restaurant moet je afstand houden, in het erotische deel niet – manager Gino Seynhaeve

Vijf maanden nadat Acanthus voor het laatst swingers over de vloer kreeg, gaan de deuren eindelijk weer open. “Geen moment te vroeg, want mijn vrouw Laura en ik hebben echt wel het zwarte gat gezien. We waren vroeger elke dag van de week aan het werk voor Acanthus, maar plots viel alles stil. Bevreemdend, maar het moest. Nu kijken we enorm uit naar het moment dat de eerste klanten onze zaak weer binnen stappen. De voorbije maanden hebben we met onze habitués intens contact gehouden. Uit alles bleek dat ze Acanthus, hun tweede thuis, verschrikkelijk misten.”

Temperatuur meten

Toch zal het er vanaf dit weekend iets anders aan toe gaan in de erotische club. “Heel wat van onze concullega’s zijn sinds 8 juni, hetzelfde moment als de horecazaken, weer open. Wij beslisten toen om nog wat af te wachten en waren van plan om samen met de discotheken weer van start te gaan – onze zaak herbergt immers twee danszalen. Maar die heropening lijkt op de lange baan geschoven te worden en we willen niet langer van aan de zijlijn toekijken.”

De werking is ondertussen compleet coronaproof, benadrukt Gino. “Zo hebben we in onze discotheken tafels van maximaal vijf personen geplaatst. Dansen mag niet en aan het buffet van ons restaurant zal het eten door onze mensen opgeschept worden.”

In het horecagedeelte op de gelijkvloerse verdieping moet er anderhalve meter afstand gehouden worden
In het horecagedeelte op de gelijkvloerse verdieping moet er anderhalve meter afstand gehouden worden© JOKE COUVREUR

Wie een avondje Acanthus wil meemaken, moet voor vrijdag- en zaterdagavond telefonisch reserveren. “Voor zondag en maandag is dat vooralsnog niet nodig”, klinkt het. “Dat betekent uiteraard ook dat gasten hun naam en contactgegevens moeten opgeven, maar dat vormt bij ons geen obstakel. Respect voor de privacy is een van onze hoekstenen.”

Aan de ingang zal bij iedereen de lichaamstemperatuur gemeten worden en de capaciteit van Acanthus valt terug op 20 procent. “Dat laat ons toe om in alle veiligheid opnieuw te kunnen opstarten. We plaatsen ook overal plexischermen, zorgen voor ontsmettende handgel en condooms zijn ook nu gratis. We hebben alles ook vooraf grondig met de politiezone Gavers besproken. We hebben een uitstekende verstandhouding en willen dat ook nu zo houden.”

Gezond verstand

Wie naar boven gaat en het erotische gedeelte van Acanthus wil opzoeken, mag zijn mondmasker dan weer opbergen. In de spiegelkamer, sm-ruimte, op het hemelbed, de gatenkamer… daar is afstand niet nodig. “Boven gelden de regels van de seksindustrie en mag je in principe seks hebben met wie je wil. Dat klinkt inderdaad absurd en ik heb me er de voorbije maanden ook suf over gepiekerd, maar zo zit het nu eenmaal in elkaar. We rekenen op het gezond verstand van onze klanten: beneden mondmasker en afstand, boven is de plaats om te swingen.”

De 'gatenkamer'.
De ‘gatenkamer’.© JOKE COUVREUR

Aan de ingang zal bij iedereen de lichaamstemperatuur gemeten worden en de capaciteit van Acanthus valt terug op 20 procent

Maar, zo zegt Gino, het leeuwendeel van de Acanthusklanten – liefst 120.000 mensen heeft een dergelijk lidmaatschap op zak – komt vooral voor de beleving. “Ik schat dat 80 procent nooit naar boven gaat maar gewoon geniet van de unieke sfeer. Een avondje Acanthus zal vanaf nu iets anders aanvoelen, maar de basis blijft wel dezelfde: vriendschap en een leuke tijd beleven. Ons eerste weekend is trouwens al volzet.”

Zelf waagt Gino zich niet aan een avondje swingen. “Laura en ik houden werk en privé strikt gescheiden en zien seks met anderen niet als een meerwaarde. Maar ik denk dat we wel naar Acanthus zouden komen. Voor de sfeer, net zoals het leeuwendeel van onze bezoekers.”

Iedere bezoeker krijgt, net zoals altijd, gratis condooms ter beschikking.
Iedere bezoeker krijgt, net zoals altijd, gratis condooms ter beschikking.© JOKE COUVREUR

De SM-ruimte
De SM-ruimte© JOKE COUVREUR

Parenclub Acanthus gaat zaterdag weer open:
© JOKE COUVREUR

Ook de discotheek is coronaproof gemaakt.
Ook de discotheek is coronaproof gemaakt.© JOKE COUVREUR

Parenclub Acanthus gaat zaterdag weer open:
© JOKE COUVREUR