Pand foodbar De Cluuse wint Brugse Monumentenprijs 2018
De Publieksprijs is voor de familie Elyn, die met meerdere generaties in de gerenoveerde woning in de Sint-Amandsstraat 7 huist.
Het was voor de vierde maal dat de stad Brugge een Monumentenprijs organiseerde en uitreikte. Eerdere edities vonden plaats in 2010, 2012 en 2015. “Hiermee willen we als stadsbestuur de grote inspanningen van particulieren voor de restauratie van het historisch patrimonium in de kijker zetten, net als de onmiskenbare vakkennis van architecten en aannemers”, legt schepen van Openbare Werken Philip Pierins (sp.a) uit.
Zestien projecten werden ingediend. Volgens Pierins was de variatie groot en zorgen alle projecten voor een meerwaarde voor het patrimonium van de stad Brugge. “Ze hebben een grote impact en voorbeeldfunctie voor hun omgeving”, onderschrijft Pierins.
De achtkoppige jury kende de derde prijs toe aan de heer en mevrouw Wets-Verstraete die in de Timmermansstraat 12 wonen. “De impact van de gevel- en dakrestauratie is zeer groot. Dit geldt ook voor het schrijnwerk, waar volledig originele en functionerende schuiframen met louter glas en mastiek gerealiseerd werden”, aldus de jury.
Het zilver was voor de heer en mevrouw De Laere-Van Hoorebeke en hun project in de Cordoeaniersstraat 13. “Lovenswaardig is de grote inspanning die gedaan werd om de prachtige kelder te restaureren en opnieuw bruikbaar te maken. Bijzonder geslaagd is ook de architecturale herwerking van het straatbeeld met onder meer een reconstructie van het historisch gevelbeeld”, luidens de jury.
Die jury kende de eerste prijs toe aan de heer en mevrouw Parmentier-Dhoedt voor de restauratie van het laat-dertiende-eeuwse pand gelegen aan het Kraanplein 4. “Een referentie voor Brugge”, zet de jury in de verf. “Het meest bijzonder zijn de aanpak van de dakconstructie en het reconstrueren van de korbelen die voor een ruimtebeleving zorgen en een oplossing voor de stabiliteit van het gebouw bieden. Ook de herbestemming tot horecazaak slesh foodbar De Cluuse met bovenliggende woongelegenheid is uitermate geslaagd.”
Ook het publiek had een vinger in de pap. De Dienst Monumentenzorg en de dienst Communicatie en Citymarketing werkten samen een tentoonstelling uit die je kon bezichtigen in het Stadsarchief. Geïnteresseerden konden de voorbije maanden en tijdens Open Monumentendag stemmen. In totaal brachten 2.098 mensen hun stem uit. Winnaar van de publieksprijs met 261 stemmen (12,50 procent van de stemmen) werd de familie Elyn voor de omvorming van een donkere zolder met laatmiddeleeuwse sporenkap in de Sint-Amandsstraat 7 tot een aangename leefomgeving.
“Het is opmerkelijk hoe een volledige familie er op een zeer duurzame manier voor gekozen heeft om met meerdere generaties te gaan samenwonen in een zestiende pand op enkele stappen van de Markt“, sprak schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).
De winnaars van de juryprijs gingen met een cheque van drieduizend euro naar huis, die van de publieksprijs ontvingen tweeduizend euro. De andere laureaten kregen naast een ruiker bloemen een cultuurcheque cadeau.
(SVV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier