Paasvakantie wordt toeristische topper aan zee

De vakantiehuizen en -appartementen aan de kust zijn voor de paasvakantie nu al voor 80 procent bezet. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
De vakantiehuizen en -appartementen aan de kust zijn voor de paasvakantie nu al voor 80 procent bezet. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Hannes Hosten

De paasvakantie belooft voor de kust een naar coronanormen toeristische topper te worden. De vakantiehuizen en -appartementen zijn nu al voor 80 procent bezet, 20 procent meer dan op dit moment al in 2019 het geval was. Het lijkt er voorlopig niet op dat de horeca een graantje zal kunnen meepikken.

Een eerste inschatting van de verhuur van vakantiewoningen en -appartementen voor de paasvakantie leert dat er nu al een gemiddelde bezetting is van 80 procent. Dat zegt het provinciaal toerismebedrijf Westtoer. Dat is 20 procent meer dan in 2019 het geval was op dit moment, toch nog ruim drie weken voor het begin van de paasvakantie.

In de kerstvakantie werden nog lagere cijfers genoteerd het jaar voordien, maar in de krokusvakantie scoorde de kust sterker dan anders. Toen noteerden de toeristische verhuurkantoren 60 procent bezetting, 20 tot 30 procent meer dan vorig jaar. De hotels waren in het valentijnsweekend, waarmee de krokusvakantie begon, zelfs voor 80 procent bezet.

Reisverbod

Die trend zet zich door voor de paasvakantie en dat heeft wellicht veel te maken met het verbod op niet-essentiële reizen, dat op 27 januari van kracht werd en intussen verlengd is tot 18 april, dus tot na de paasvakantie. Om dezelfde reden verwacht Westtoer dat ook meer eigenaars van tweede verblijven naar zee zullen afreizen. Zoals altijd aan de kust hangt alles natuurlijk af van het weer.

Hotels wachten af

“Voor de hotels aan de kust is het nog te vroeg voor een inschatting. Gezien de huidige omstandigheden nemen de Belgen nog een afwachtende houding aan”, aldus Westtoer. Zoals bekend moet in de hotels nog altijd op de kamer gegeten worden. Vraag blijft ook of restaurants en cafés van de paasdrukte zullen kunnen profiteren. Volgens de huidige maatregelen zal dat noppes zijn, maar velen aan de kust hopen dat daar de komende weken tochnog verandering in komt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.