Watou neemt afscheid van dichter Gwy Mandelinck (87)
Tijdens een twee en een half uur durende profane dienst in de kerk van ‘zijn’ geliefde Watou, werd zaterdag 13 april afscheid genomen van dichter Gwy Mandelinck (87), stichter en bezieler van de Poëziezomers in het kunstdorp op de Franse grens.
Die kerk is al jaren één van de vaste locaties van de Poëzie- en thans Kunstzomers. Heel wat collega-dichters namen er het woord. Gewezen Humo-journalist en poëzieredacteur Piet Piryns stond in voor de bindteksten, cellist Roel Bultinck speelde de muzikale intermezzo’s.
Op de eenvoudige, lichtbruine kist was het gedicht ‘Afreis’ van Gwy Mandelinck (echte naam Guido Haerynck) afgedrukt. De dienst begon met een gedicht van Gwy, door hemzelf voorgedragen op band.
Poëziezomers
Samen met zijn echtgenote Agnes Hondekyn was Mandelinck in 1980 stichter van de Artiestenmarkt, wat later zou uitgroeien tot de in Vlaanderen en Nederland erg populaire Poëziezomers. Enkele jaren geleden nam het Poperingse stadsbestuur die zomers over onder de naam ‘Kunstzomers’, die de jongste jaren steeds meer dan 20.000 betalende toeschouwers lokten. Tijdens de Poëziezomers werden gedichten steeds gecombineerd met beeldende kunst, gebracht door internationale artiesten.
Voor zijn dichtbundels en de organisatie van het kunstgebeuren werd Mandelinck bedolven onder de prijzen, en hij was ook erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. In 1975 werd Mandelinck bibliothecaris in Poperinge, en later conservator van het Hopmuseum.
Gedicht ‘Dat Klemmen’
Dochters Miet en Filomeen Haerynck schetsten het leven van hun vader, met als ankerpunten al heel vroeg zijn liefde voor toneel, dichtkunst, literatuur en beeldende kunst. Twee van zijn kleindochters brachten een poëtische tekst vol anekdoten, een derde speelde een heel lange solo op piano.
Verschillende vrienden, zoals Karel De Strycker (directeur Poëziekrant) en oud-politicus Herman Van Rompuy brachten ook een getuigenis. Op de rouwkaart stond het gedicht ‘Dat Klemmen’ van Gwy.
De laatste rustplaats van de dichter is op het nieuwe kerkhof in Watou, nabij het In Memoriamvenster van Eddy Van Vliet, in de schaduw van zijn vorige woonhuis, nu het Huis van de Dichter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier