Provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke (48) overleden na moedige strijd

Sigrid Vandenbulcke: een warme vrouw met een grote strijdlust, zowel in de politiek als voor haar gezondheid. (foto Stefaan Beel)
Redactie KW

Sigrid Vandenbulcke (48), provincieraadslid voor N-VA is na een moedige strijd gestorven. In 2019 overwon ze nog borstkanker, maar de ziekte kwam genadeloos terug.

Ze klonk bijzonder strijdvaardig, in de zomer van 2020. Sigrid Vandenbulcke, provincieraadslid (N-VA) en parlementair medewerker van Yngvild Ingels, had een jaar eerder succesvol borstkanker overwonnen, maar kreeg toen de pijnlijke diagnose dat de ziekte terug was. Ze begon hoopvol aan immuuntherapie en was vastbesloten om te vechten.

De mama van twee vertelde aan onze krant dat uit onderzoek bleek dat enkele kwaadaardige cellen waren teruggekeerd. “Het gaat om enkele cellen die zo klein waren dat ze niet in scans te zien waren. Gelukkig gaat het niet om een nieuwe tumor of uitzaaiingen”, zei ze toen. “Dat was serieus slikken. Ik was vorig jaar euforisch dat ik de ziekte had overwonnen en was van plan om tien kilometer te lopen in een kwarttriatlon voor ex-kankerpatiënten. Dat moet ik nu een jaartje opschuiven.”

Het was extra moeilijk omdat de ziekte vastgesteld werd in volle coronaperiode. “Tijdens de lockdown was ik als de dood voor corona. Ik had niet gedacht dat ik vooral schrik had moeten hebben dat de kanker zou terugkeren.”

In september postte ze nog een foto op Facebook, waarin ze aangaf het komende politieke jaar voor te bereiden. Ze bleef ook de politiek van nabij volgen.

Sigrid was getrouwd met Patrick Fernagut en mama van twee kindjes.

“Je bent de moedigste vrouw die ik ken”

Sinds de verkiezingen was Sigrid Vandenbulcke medewerker van Vlaams parlementslid Yngvild Ingels (N-VA). Ze waren meer dan medewerkers, het waren gelijkgestemden, buren, maar bovenal vriendinnen.

In haar Facebook bericht vat Yngvild samen wat Sigrid voor haar betekend heeft. “Het is heel stil en – ondanks de zon – ijskoud vandaag. Het is niet te vatten en de woorden ontbreken me op dit ogenblik. Je bent de moedigste vrouw die ik ken. Er is zo veel om je dankbaar voor te zijn, maar ik wil je vooral bedanken voor de vriendschap. We gaan jou zo hard missen.”

“Sigrid wou niet ziek zijn”

Sigrid en Yngvild voerden samen campagne naar aanloop van de Vlaamse en federale verkiezingen in 2019. Niettegenstaande haar ziekte en de zware behandeling, bleef ze ervoor gaan. “Ze wou echt niet op ziekteverlof, hoe moeilijk het ze soms had”, kijkt Yngvild terug op die periode.

© gf

“Sindsdien waren we voortdurend in elkaars buurt te vinden. Men zegt soms dat vriendschap in de politiek niet bestaat, ik kan je verzekeren dat dit voor ons niet opging. Op het werk en daarbuiten waren we zeer goede vriendinnen. We zijn beiden afkomstig uit Lauwe, we wonen zelfs bij elkaar in de buurt. Toen het tijdens de eerste Coronaperiode goed weer was, maakte ik zoals zovelen wandelingen en haast dagelijks eindigden die in de tuin van Sigrid. We praten over het werk maar ook over alle zaken des levens.”

“Ze wou niet ziek zijn en ze wou op de hoogte blijven van alles wat er speelde. Niettegenstaande haar eigen ziekte was ze zo attent, als ze wist dat iemand ziek was of zich minder goed voelde stuurde ze steevast een kaartje of een attentie. Ook tijdens haar slechtste periode. Drie weken terug heb ik haar voor het laatst bezocht, gelukkig had ze toen een helder moment en hebben we veel verteld en gelachen. Ik behoud een mooie herinnering aan die laatste ontmoeting, maar dit te vroege afscheid is zo onrechtvaardig.”

“Positief ingesteld”

Ook voor burgemeester Eddy Lust was het slikken toen hij het nieuws vanmorgen vernam. “Dit is een enorm verlies voor onze stad. Natuurlijk nog groter voor haar familie. Pas 48, dat is veel te jong. De laatste tijd was Sigrid door haar ziekte wat uit beeld verdwenen, maar voordien was ze altijd erg actief.”

“Ze was een vrouw die altijd positief in het leven stond. Als politica stond ze voor haar stad en de inwoners. Ze steunde onze projecten altijd in de provincieraad. Sigrid was iemand die altijd meedacht, altijd bereid om te helpen. Niet alleen in de politiek trouwens. Ook op vriendschappelijk vlak had ik een goede band met Sigrid. Onze ontmoetingen waren altijd hartelijk. Ik leef mee met haar kinderen, haar echtgenoot en haar familie.”

Onder meer Geert Bourgeois betuigde al zijn deelneming:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.