Opnieuw borstkanker vastgesteld bij Sigrid Vandenbulcke: “Klaar om strijd aan te gaan”

Sigrid Vandenbulcke, provincieraadslid voor N-VA. © STEFAAN BEEL
Bert Vanden Berghe

Nadat Sigrid Vandenbulcke, provincieraadslid (N-VA) en parlementair medewerker van Yngvild Ingels, vorig jaar succesvol borstkanker overwon, bleek uit recent onderzoek dat de ziekte terug is. Sigrid gaat nu immuuntherapie aan en klinkt strijdvaardig: “Het gaat gelukkig niet om uitzaaiingen”, kijkt ze positief vooruit.

Sigrid Vandenbulcke (47) uit Lauwe had alles wat ze wilde. Gelukkig getrouwd, mama van twee, politiek geëngageerd en in de fleur van haar leven. Tot er een gezwel opdook in haar borst: borstkanker. Begin vorig jaar schoof de grond weg onder haar voeten. In onze krant getuigde ze over de impact op haar leven.

Sigrid startte een chemobehandeling op en rondde die succesvol af. “In mei van dit jaar was ik nog op controle geweest en bleek alles eigenlijk goed te zijn”, vertelt Sigrid. “Maar midden juni merkte ik een zwelling op, wat kon wijzen op een ontsteking. Toen antibiotica niet hielp, werden er verdere onderzoeken gedaan. Daaruit bleek dat er enkele kwaadaardige cellen waren teruggekeerd. Het gaat om enkele cellen die zo klein waren dat ze niet in scans te zien waren. Gelukkig gaat het niet om een nieuwe tumor of uitzaaiingen.”

Kwarttriatlon

Omdat de chemotherapie vorig jaar zo zwaar was, wordt nu geopteerd voor de opstart van een immuuntherapie en een lichte chemobehandeling. “Ik ben klaar om die strijd aan te gaan”, klinkt het. “Maar het was serieus slikken, ja. Ik was vorig jaar euforisch dat ik de ziekte had overwonnen en was van plan om tien kilometer te lopen in een kwarttriatlon voor ex-kankerpatiënten. Dat moet ik nu een jaartje opschuiven”, klinkt het strijdvaardig.

Momenteel is het zomerreces als parlementair medewerker. “Ik hoop in elk geval dat ik aan de slag kan blijven. Ik wil meer zijn dan mijn ziekte. Ik wil mijn mandaat blijven opnemen, ook als provincieraadslid.”

Goed omringd

In coronatijden is zo’n diagnose extra hard. “Ik was tijdens de lockdown als de dood voor corona. Ik had niet gedacht dat ik vooral schrik had moeten hebben dat de kanker zou terugkeren. Ik blijf nu extra waakzaam, net zoals iedereen, hoop ik.”

Sigrid besloot het nieuws te delen op haar eigen Facebook-pagina. “Ik wilde vermijden dat er allerlei wilde verhalen de ronde deden. De vorige keer ben ik ook open en eerlijk geweest over mijn strijd. Ik kreeg toen veel steun, waar ik dankbaar voor ben. Ik ben blij dat ik goed omringd ben”, besluit de Lauwse.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.