‘Moes’ van de Dolle Brouwers is overleden: “Haar rondleidingen in de brouwerij waren legendarisch”

Gert Herteleer leidde de bezoekers elke zondag rond in brouwerij De Dolle Brouwers.© (Foto GUS)
Gert Herteleer leidde de bezoekers elke zondag rond in brouwerij De Dolle Brouwers.© (Foto GUS)
Redactie KW

Germana Passchyn is op 27 januari op 103-jarige leeftijd overleden in het woonzorgcentrum De Hovenier in Rumbeke. Iedereen sprak haar aan als ‘Gert’ of als ‘Moes’. Vanwaar je haar zou moeten kennen? Tot haar 95ste leidde ze bezoekers rond in brouwerij De Dolle Brouwers in Esen 40 jaar geleden opgericht door haar zoon Kris. Een portret.

Met veel passie en een vleugje humor nam ze de bezoekers van De Dolle Brouwers mee op sleeptouw. Door haar manier van vertellen hing iedereen aan haar lippen. Mocht er iemand toch niet opletten dan zweeg ze tot de oren weer gespitst waren. Zo zullen veel mensen Gert herinneren. Tot haar 95ste gaf ze wekelijks tot drie rondleidingen. Haar zoon Kris heeft De Dolle Brouwers in 1980 opgestart. Het Oer- en Arabier zijn de bekendste biersoorten en vooral het Arabier viel bij ‘moes’, zoals ze vaak werd aangesproken, in de smaak. “Recent onderging ze een heupoperatie”, vertelt Kris. “Het ging daarna even goed maar plots verslechterde haar situatie. We hebben met mijn twee broers en zus nog afscheid kunnen nemen. We zullen haar dinsdag, door de coronamaatregelen, in beperkte kring begraven. Ik herinner me haar als een ‘dulle’ madam die recht voor de raap was. Iemand die ook trots was op haar kinderen en ondertussen 20 kleinkinderen.

Bier is gezond

Toen Gert 100 jaar werd, organiseerde haar familie een groot feest in De Dolle Brouwers. Ze genoot zichtbaar en was enthousiast toen we haar aanspraken. “De boodschap die ik de bezoekers meegaf? Dat bier gezond is natuurlijk. En de meesten geloofden me ook want na de gidsbeurt piekte de verkoop”, lachte ze wanneer we peilden naar haar aanpak. En het geheim om zo lang zo gezond door het leven te wandelen hoefde je volgens ‘moes’ niet ver te zoeken. “Elke dag een Arabier drinken of wat had je gedacht.”

Ook in het Roeselaarse is Gert gekend. Liefst dertig jaar heeft ze les gegeven aan kinderen van het eerste tot zesde leerjaar bij de Grauwe Zusters. Kris is dankbaar voor alles wat ‘moes’ heeft gedaan. “’Je oogst wat je zaait’ is één van haar vele levenslessen. Ik ben dankbaar voor al die jaren dat ze zich heeft ingezet voor de brouwerij. Ze gaf dan wel geen rondleidingen meer, haar naam komt nog vaak ter sprake. De bezoekers zijn haar nog niet vergeten.”

Toen Gert naar het woonzorgcentrum vertrok, maakt Kris een portret van haar. Dat staat afgebeeld op het rouwkaartje. “’Oefening baart kunst’, zei ze vaak”, besluit haar zoon. “Ik heb haar meermaals geschilderd en getekend toen ik haar bezocht. Ze vond die portretten heel mooi en hing ze uit in haar kamer. Het is ons eerbetoon aan haar.”

(GUS)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.