Ereburgemeester van Desselgem Germain Algoet (85) overleden

Germain Algoet zou eind deze maand 86 jaar geworden zijn. © GF
Redactie KW

In de palliatieve zorgeenheid Ten Oever in Kortrijk is afgelopen woensdag Germain Algoet overleden op 85-jarige leeftijd. Hij was ereburgemeester van de Waregemse deelgemeente Desselgem.

Germain Algoet werd op 25 november 1935 geboren en was beroepshalve architect. In 1964, op zijn 29ste, raakte hij verzeild in de dorpspolitiek. “Toenmalig burgemeester dokter Georges Coornaert vroeg me of ik het ACW kon overhalen om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen samen te gaan met middenstand en boeren”, vertelde hij in 2016 in de Krant van West-Vlaanderen. “Ik deed wat mij gevraagd werd en het lukte. Iedereen was bereid om samen op één lijst te staan.”

Omdat die Eenheidslijst de enige was, kwam er – zonder verkiezingen – een nieuw gemeentebestuur in Desselgem, waarbij Algoet de burgemeesterssjerp mocht omgorden. Na 1970 bleef hij op post, tot Desselgem in 1976 een deelgemeente van Waregem werd. Opmerkelijk: Algoet ondernam nog een ultieme poging om die fusie te verhinderen. “We bleven het liefst zelfstandig, maar we wisten dat dit ijdele hoop was. Ik zette alles op alles om een kleine fusie zonder Waregem en Sint-Eloois-Vijve tot stand te brengen”, vertelde hij over die poging, die strandde omdat de burgemeester van Beveren-Leie niet volgde. “In Desselgem is de overtuiging blijven leven dat ons plan gelukt zou zijn, mocht Beveren-Leie tijdig op de kar gesprongen zijn.”

Tussen 1976 en 1982 nam de ereburgemeester van Desselgem nog een mandaat op als schepen van Financiën in Waregem, waarna hij de lokale politiek vaarwel zei. Germain Algoet, die getrouwd was met Trees De Bock, was later nog actief als (bestuurs)lid van voetbalclub White Star Desselgem, Neos en Davidsfonds. Samen hadden ze vier kinderen (Ann, Johan, Koen en Piet) en zeven kleinkinderen.

De uitvaart vindt op dinsdag 9 november plaats, om 11 uur in de Sint-Martinuskerk van Desselgem. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.