Avanti Brugge in rouw na overlijden van oud-voorzitter Chris Bolle

Chris Bolle.© GD
Chris Bolle.© GD
Redactie KW

Christiaan Bolle, beter bekend als Chris Bolle, is donderdag plotseling overleden. Chris was een bekend figuur binnen de Brugse basketbalwereld en ook daarbuiten. Zelf spelen heeft hij eigenlijk nooit gedaan, maar hij was wel een gevierd coach van zowel Avanti Brugge als van Basket Sijsele.

“Ik herinner mij nog altijd die zaterdagavond toen hij zei, laten we eens vanavond naar Avanti gaan kijken, er is toch niets op TV”, vertelt Koen Bolle, zoon van Chris. Koen speelde jarenlang bij het eerste team van Avanti in eerste klasse . Koens zus Veerle was tot voor kort secretaris van Dames Avanti Brugge. Chris Bolle was de grootvader van Fien Vandaele die momenteel aan de slag is bij de dames Avanti in eerste landelijke. “Zo zijn wij eigenlijk het basket binnengerold. Ik was toen een achttal jaar oud en sindsdien heeft het spelletje mij ook nooit meer losgelaten.”

Succes bij Sijsele

“Mijn vader heeft toen een reeks cursussen als trainer gevolgd en dan langzaam aan zijn weg gevonden in de basketwereld. Zijn grootste succes zal waarschijnlijk wel zijn periode geweest zijn bij Sijsele . De ploeg was weggezakt naar derde provinciale en speelde in de beker tegen Lanaken, een eersteklasser in de kwartfinale van de beker van België. Thuis wonnen ze nog hun partij maar op verplaatsing was het over en uit. Maar volgens zijn zeggen later, was dit de mooiste herinnering uit zijn lange carrière als coach”.

In 2016, bij zijn afscheid als voorzitter van Dames Basket Brugge, kreeg hij ook nog de trofee voor sportverdienste van de stad Brugge. Hij werd opgevolgd door Roger De Koster. “De tijden van Chris Bolle waren legendarisch”, vertelt De Koster. “Het waren de gouden jaren onder trainerschap van Roger Mol in ‘De Groene Poorte’. Toen was Chris er jeugdcoach en leidde er de latere basketballegendes op als daar waren Geert Hooren en Johan Boonen. Op zijn voorspraak kon ik trainer worden van Avanti in 1986. De ploeg was weggezakt naar derde nationale maar in twee jaar tijd stonden we terug op het hoogste niveau met onder meer Koen Bolle, zoon van Chris, in de ploeg . Achteraf gezien waren dit mijn mooiste jaren als coach”, besluit hij.

(GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.